DWMED

Breadcrumbs

Zadanie 30.2. Arkusz Palladium kwiecień 2024 (1 punkt)

Strukturę cząsteczki kwasu rodizonowego ilustruje rysunek:

W temperaturze 25 oC związek ten jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, a z uwagi na obecność enolowych grup hydroksylowych ulega w niej dwuetapowej dysocjacji elektrolitycznej, przy czym Ka1 = 5,6∙10–5 oraz Ka2 = 1,9∙10–5. Trudno rozpuszczalny w wodzie rodizonian baru jest solą obojętną o barwie czerwonej. Otrzymuje się go w reakcji roztworu soli baru z roztworem rodizonianu disodu. Powstały osad jest odczynnikiem stosowanym do identyfikacji jonów siarczanowych(VI). Po wprowadzeniu rodizonianu baru do roztworu zawierającego opisane jony i energicznym wstrząśnięciu zawartością naczynia następuje zmiana barwy ciała stałego, czego przyczyną jest zmiana składu osadu. W ten sposób rodizonian baru praktycznie w całości może zostać zastąpiony siarczanem(VI) baru. Opisana przemiana jest możliwa do zrealizowania, ponieważ osady trudno rozpuszczalnych w wodzie związków chemicznych można przekształcać w osady trudniej od nich rozpuszczalnych substancji.

Na podstawie: E. Patton, R. West, New aromatic anions. VIII. Acidity constants of rhodizonic acid, The Journal of Physical Chemistry, Madison 1970 oraz J. Minczewski, Z. Marczenko, Chemia analityczna. Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, Warszawa 2012.

W celu potwierdzenia obecności roztworu siarczanu(VI) sodu w probówce, do naczynia tego wprowadzono próbkę rodizonianu baru i energicznie wstrząśnięto. Zaobserwowano wówczas objaw świadczący o przebiegu reakcji chemicznej.

Ustal, czy nasycony w temperaturze 298 K wodny roztwór rodizonianu baru ma stężenie 510–6 moldm–3. Uzasadnij odpowiedź.

Obliczenia:

Odpowiedź z uzasadnieniem:

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone





Zadanie 33. Arkusz Palladium kwiecień 2024 (1 punkt)

Polilaktyd (PLA) to zwyczajowa nazwa poli(kwasu mlekowego). Ten wielkocząsteczkowy związek chemiczny uzyskuje się w wieloetapowym procesie technologicznym, którego wyjściowym substratem jest skrobia ziemniaczana. Podczas pierwszych dwóch etapów produkcyjnych przebiegają procesy biotechnologiczne – z udziałem enzymów produkowanych przez odpowiednie szczepy bakterii. W efekcie tych przemian powstaje kwas mlekowy:

W trzecim etapie procesu, w wyniku dimeryzacji kwasu mlekowego powstaje laktyd (związek cykliczny zawierający w strukturze swojej cząsteczki dwie grupy estrowe), który następnie polimeryzowany jest do poli(kwasu mlekowego) – etap 4. Dwie ostatnie wymienione przemiany chemiczne przebiegają bez udziału enzymów produkowanych przez organizmy żywe. Strukturę cząsteczki laktydu oraz produktu jego polimeryzacji ilustrują rysunki:

Z uwagi na praktycznie znikomą toksyczność oraz stosunkowo krótki czas (6–24 miesięcy) biodegradacji polilaktydu w środowisku naturalnym, materiał ten może wkrótce wyprzeć niektóre tradycyjne polimery, których produkcja opiera się na przetwórstwie substancji ropopochodnych.

Na podstawie: J. Muller, Ch. González-Martínez, A. Chiralt, Combination of poly(lactic) acid and starch for biodegradable food packaging, Valencia 2017.

Podkreśl wyrażenia w nawiasach tak, aby powstały zdania prawdziwe.

W etapie pierwszym opisanego procesu technologicznego biorą udział cząsteczki polimeru (naturalnego / syntetycznego), w których mery łańcucha głównego stanowią reszty cząsteczek (glukozy / fruktozy), połączone wiązaniami (α-1,4 / β-1,4) glikozydowymi. Cząsteczki końcowego produktu powstałego w wyniku hydrolizy skrobi (będą / nie  będą) występować w postaci mieszaniny diastereoizomerów, ponieważ ulegają mutarotacji.

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone


Zadanie 34. Arkusz Palladium kwiecień 2024 (1 punkt)

Polilaktyd (PLA) to zwyczajowa nazwa poli(kwasu mlekowego). Ten wielkocząsteczkowy związek chemiczny uzyskuje się w wieloetapowym procesie technologicznym, którego wyjściowym substratem jest skrobia ziemniaczana. Podczas pierwszych dwóch etapów produkcyjnych przebiegają procesy biotechnologiczne – z udziałem enzymów produkowanych przez odpowiednie szczepy bakterii. W efekcie tych przemian powstaje kwas mlekowy:

W trzecim etapie procesu, w wyniku dimeryzacji kwasu mlekowego powstaje laktyd (związek cykliczny zawierający w strukturze swojej cząsteczki dwie grupy estrowe), który następnie polimeryzowany jest do poli(kwasu mlekowego) – etap 4. Dwie ostatnie wymienione przemiany chemiczne przebiegają bez udziału enzymów produkowanych przez organizmy żywe. Strukturę cząsteczki laktydu oraz produktu jego polimeryzacji ilustrują rysunki:

Z uwagi na praktycznie znikomą toksyczność oraz stosunkowo krótki czas (6–24 miesięcy) biodegradacji polilaktydu w środowisku naturalnym, materiał ten może wkrótce wyprzeć niektóre tradycyjne polimery, których produkcja opiera się na przetwórstwie substancji ropopochodnych.

Na podstawie: J. Muller, Ch. González-Martínez, A. Chiralt, Combination of poly(lactic) acid and starch for biodegradable food packaging, Valencia 2017.

Stosując wzory grupowe związków organicznych napisz równanie reakcji dimeryzacji kwasu mlekowego prowadzącej do powstania laktydu.

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone


Zadanie 35. Arkusz Palladium kwiecień 2024 (1 punkt)

Polilaktyd (PLA) to zwyczajowa nazwa poli(kwasu mlekowego). Ten wielkocząsteczkowy związek chemiczny uzyskuje się w wieloetapowym procesie technologicznym, którego wyjściowym substratem jest skrobia ziemniaczana. Podczas pierwszych dwóch etapów produkcyjnych przebiegają procesy biotechnologiczne – z udziałem enzymów produkowanych przez odpowiednie szczepy bakterii. W efekcie tych przemian powstaje kwas mlekowy:

W trzecim etapie procesu, w wyniku dimeryzacji kwasu mlekowego powstaje laktyd (związek cykliczny zawierający w strukturze swojej cząsteczki dwie grupy estrowe), który następnie polimeryzowany jest do poli(kwasu mlekowego) – etap 4. Dwie ostatnie wymienione przemiany chemiczne przebiegają bez udziału enzymów produkowanych przez organizmy żywe. Strukturę cząsteczki laktydu oraz produktu jego polimeryzacji ilustrują rysunki:

Z uwagi na praktycznie znikomą toksyczność oraz stosunkowo krótki czas (6–24 miesięcy) biodegradacji polilaktydu w środowisku naturalnym, materiał ten może wkrótce wyprzeć niektóre tradycyjne polimery, których produkcja opiera się na przetwórstwie substancji ropopochodnych.

Na podstawie: J. Muller, Ch. González-Martínez, A. Chiralt, Combination of poly(lactic) acid and starch for biodegradable food packaging, Valencia 2017.

W pewnym roztworze laktydu zawierającym mieszaninę jego stereoizomerów oraz nieczynny optycznie rozpuszczalnik (CHCl3) znajdują się 3 mole substancji rozpuszczonej. Wiadomo, że 20% stereoizomerów stanowią cząsteczki, które nie wykazują zdolności do zmiany wartości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego. Pozostałe cząsteczki wchodzą w skład racematu.

Określ liczbę centrów stereogenicznych znajdujących się w jednej cząsteczce każdego ze stereoizomerów laktydu, a następnie napisz liczbę moli cząsteczek każdego ze stereoizomerów znajdujących się w opisanej mieszaninie. Uzupełnij tabelę.

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone


Zadanie 36. Arkusz Palladium kwiecień 2024 (1 punkt)

Polilaktyd (PLA) to zwyczajowa nazwa poli(kwasu mlekowego). Ten wielkocząsteczkowy związek chemiczny uzyskuje się w wieloetapowym procesie technologicznym, którego wyjściowym substratem jest skrobia ziemniaczana. Podczas pierwszych dwóch etapów produkcyjnych przebiegają procesy biotechnologiczne – z udziałem enzymów produkowanych przez odpowiednie szczepy bakterii. W efekcie tych przemian powstaje kwas mlekowy:

W trzecim etapie procesu, w wyniku dimeryzacji kwasu mlekowego powstaje laktyd (związek cykliczny zawierający w strukturze swojej cząsteczki dwie grupy estrowe), który następnie polimeryzowany jest do poli(kwasu mlekowego) – etap 4. Dwie ostatnie wymienione przemiany chemiczne przebiegają bez udziału enzymów produkowanych przez organizmy żywe. Strukturę cząsteczki laktydu oraz produktu jego polimeryzacji ilustrują rysunki:

Z uwagi na praktycznie znikomą toksyczność oraz stosunkowo krótki czas (6–24 miesięcy) biodegradacji polilaktydu w środowisku naturalnym, materiał ten może wkrótce wyprzeć niektóre tradycyjne polimery, których produkcja opiera się na przetwórstwie substancji ropopochodnych.

Na podstawie: J. Muller, Ch. González-Martínez, A. Chiralt, Combination of poly(lactic) acid and starch for biodegradable food packaging, Valencia 2017.

Podczas polimeryzacji prowadzącej ostatecznie do utworzenia długich łańcuchów polimerowych PLA, część cząsteczek laktydu przekształca się w łańcuchowy dimer kwasu mlekowego.

Oceń, czy cząsteczka laktydu oraz cząsteczka opisanego łańcuchowego dimeru stanowią parę izomerów konstytucyjnych. Uzasadnij odpowiedź.

Ocena:

Uzasadnienie:

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone








Paginacja