W temperaturze 20 oC rozpuszczalność siarczanu(VI) magnezu-woda (1/7) ma wartość równą 105,5 g/100 g wody.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Rozpuszczając w wodzie w danych warunkach określoną masę hydratu można uzyskać nasycony roztwór soli bezwodnej.
Oblicz, jaką masę opisanego hydratu oraz 15% roztworu siarczanu(VI) magnezu należy zmieszać, aby w temperaturze 20 oC uzyskać 845 g nasyconego roztworu MgSO4? Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W temperaturze 20 oC rozpuszczalność siarczanu(VI) magnezu-woda (1/7) ma wartość równą 105,5 g/100 g wody.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Rozpuszczając w wodzie w danych warunkach określoną masę hydratu można uzyskać nasycony roztwór soli bezwodnej.
Oblicz, jaką masę opisanego hydratu oraz wody destylowanej należy zmieszać, aby w temperaturze 20 oC uzyskać 244 g nasyconego roztworu MgSO4? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W temperaturze 20 oC rozpuszczalność sześciowodnego chlorku żelaza(III) ma wartość 395 g/ 100g wody.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
W zlewce z wodą destylowaną rozpuszczono taką ilość opisanego hydratu chlorku żelaza(III), że uzyskano 25 g nasyconego w temperaturze 20 oC roztworu soli bezwodnej. Następnie w kolbie miarowej o pojemności 50 cm3 umieszczono 10 g opisanego roztworu i uzupełniono wodą destylowaną „do kreski”, a do pozostałej w zlewce substancji dodano 100 cm3 wody destylowanej.
Oblicz stężenie molowe jonów chlorkowych w docelowym roztworze, jaki znajdował się w kolbie miarowej. Wynik podaj z dokładnością do trzech cyfr znaczących © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W temperaturze 20 oC rozpuszczalność sześciowodnego chlorku żelaza(III) ma wartość 395 g/ 100g wody.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
W zlewce z wodą destylowaną rozpuszczono taką ilość opisanego hydratu chlorku żelaza(III), że uzyskano 25 g nasyconego w temperaturze 20 oC roztworu soli bezwodnej. Następnie w kolbie miarowej o pojemności 50 cm3 umieszczono 10 g opisanego roztworu i uzupełniono wodą destylowaną „do kreski”, a do pozostałej w zlewce substancji dodano 100 cm3 wody destylowanej.
Oblicz, jaki procent masy znajdującego się w zlewce docelowego roztworu stanowiły jony żelaza(III)? Wynik podaj z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Hydrat o wzorze CuSO4·5H2O w temperaturze 40 oC ma rozpuszczalność 53,2 g/100 g wody. Przygotowano 200 g nasyconego w 40 oC roztworu soli bezwodnej. Po pewnym czasie stwierdzono, że w opisanych warunkach temperaturowych masa zawartości naczynia zmalała o 10 g, a na jego dnie pojawiły się kryształki opisanego hydratu, które odsączono.
Oblicz masę roztworu pozostałego po odsączeniu wykrystalizowanego hydratu. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Metaliczna miedź może zostać roztworzona za pomocą wodnych roztworów niektórych związków chemicznych. Jeśli do przeprowadzenia opisanego procesu wykorzysta się roztwór chlorku żelaza(III), w układzie pojawiają się wówczas dwa rodzaje kationów. Elektrony opisane orbitalami d jednego z nich stanowią 2/3 liczby elektronów opisanych orbitalami d drugiego z powstałych jonów.
Napisz w formie jonowej skróconej równanie opisanej reakcji chemicznej oraz określ, jaką barwę przyjmie roztwór po jej zakończeniu? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W tabeli zebrano informacje na temat wybranych jednofunkcyjnych pochodnych alkanów o prostych łańcuchach węglowych. W kolumnie A podano ich masy molowe, a w kolumnie B odpowiadające im temperatury wrzenia (⁰C) pod ciśnieniem 1013 hPa.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Podaj przyczynę tak dużych różnic w wartościach temperatur wrzenia alkoholu oraz kwasu karboksylowego, w porównaniu z aldehydem o zbliżonej do nich masie molowej. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W tabeli zebrano informacje na temat wybranych jednofunkcyjnych pochodnych alkanów o prostych łańcuchach węglowych. W kolumnie A podano ich masy molowe, a w kolumnie B odpowiadające im temperatury wrzenia (⁰C) pod ciśnieniem 1013 hPa.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Wyjaśnij, dlaczego temperatura wrzenia kwasu karboksylowego jest wyższa od temperatury wrzenia alkoholu o identycznej masie molowej? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W tabeli zebrano informacje na temat wybranych jednofunkcyjnych pochodnych alkanów o prostych łańcuchach węglowych. W kolumnie A podano ich masy molowe, a w kolumnie B odpowiadające im temperatury wrzenia (⁰C) pod ciśnieniem 1013 hPa.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
W czterech parownicach umieszczono próbki (po 5 ml każda) metanolu, kwasu mrówkowego, propanalu oraz etanolu i ostrożnie ogrzewano na łaźni olejowej.
W jakiej kolejności swój stan skupienia zmienią poszczególne związki chemiczne? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W temperaturze 20 oC wyrażona w g/100 g wody rozpuszczalność pewnego hydratu jodku sodu oraz soli bezwodnej wynoszą odpowiednio 383 g oraz 177,4 g. W tej samej temperaturze nasycone roztwory wodne uzyskane w wyniku rozpuszczenia hydratu lub jego soli bezwodnej charakteryzują się identyczną wartością stężenia procentowego.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013 oraz R. Szczypiński, Projektowanie doświadczeń chemicznych. Dla maturzystów i nie tylko, Warszawa 2019.
Wykonując niezbędne obliczenia ustal wzór sumaryczny opisanego w informacji wprowadzającej hydratu jodku sodu. Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone