Na minerał zawierający po 0,1 mola każdego z węglanów: baru, srebra oraz wapnia podziałano stechiometryczną ilością stężonego roztworu kwasu azotowego(V). Zawartość naczynia ogrzewano, a po ochłodzeniu uzupełniono wodą do wyjściowej objętości roztworu.
Oblicz, jaka minimalna objętość (cm3) 63% roztworu kwasu azotowego(V) o gęstości 1,38 g·cm–3 powinna zostać użyta, w celu całkowitego przereagowania ze składnikami minerału o podanym w informacji wstępnej składzie? Wynik podaj z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W pewnej objętości wody destylowanej rozpuszczono próbkę wodorotlenku sodu, w której zanieczyszczenia w postaci węglanu sodu stanowiły 4% masy. W ten sposób uzyskano 200 g roztworu o zawartości wodorotlenku sodu równej 12% wagowych.
Oblicz objętość 16% roztworu kwasu solnego o gęstości 1,07 g/cm3 niezbędną do zobojętnienia przygotowanego roztworu, który opisano w informacji wprowadzającej. Wynik obliczeń podaj w centymetrach sześciennych, z dokładnością do cyfry jedności. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W pewnej objętości wody destylowanej rozpuszczono próbkę wodorotlenku sodu, w której zanieczyszczenia w postaci węglanu sodu stanowiły 4% masy. W ten sposób uzyskano 200 g roztworu o zawartości wodorotlenku sodu równej 12% wagowych.
Oblicz objętość wody destylowanej (d = 1 g/cm3) oraz masę próbki użytej do przygotowania roztworu o podanej w informacji wprowadzającej zawartości wodorotlenku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Mleko jest układem stanowiącym mieszaninę różnych substancji chemicznych, a jego gęstość wynosi zwykle 1,03 g/cm3. Za nieco słodki smak odpowiada obecność znajdującej się w nim laktozy – dwucukru o wzorze sumarycznym C12H22O11, który w mleku krowim stanowi około 4,6% masy. W sprzyjających warunkach, w obecności odpowiednich bakterii laktoza zostaje przekształcona w kwas mlekowy:
C12H22O11 + H2O ⟶ 4C3H6O3
Oblicz stężenie procentowe kwasu mlekowego w kwaśnym mleku uzyskanym w wyniku fermentacji laktozy zawartej w 1 litrze mleka krowiego, jeśli wydajność tego procesu wynosi 65%. Wynik podaj z dokładnością do trzech cyfr znaczących. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Jednym z płynów infuzyjnych jest wodny roztwór glukozy o stężeniu 50 mg·ml–1, dostępny w butelkach o pojemności 0,5 dm3. W sprzyjających warunkach cukier ten ulega fermentacji alkoholowej zgodnie z równaniem:
C6H12O6 ⟶ 2C2H5OH + 2CO2↑
Oblicz, jakie stężenie molowe mógłby osiągnąć powstały w wyniku fermentacji glukozy roztwór etanolu, jeśli wydajność takiego procesu wyniosłaby 36%? Przyjmij, że w trakcie procesu objętość roztworu praktycznie nie ulega zmianom. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
100 ml roztworu kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 30% i gęstości 1,22 g·cm–3 poddano reakcji z taką ilością 10-procentowego roztworu wodorotlenku sodu, że nastąpiło całkowite zobojętnienie kwasu.
Oblicz stężenie procentowe powstałego roztworu soli. Wynik podaj z dokładnością do trzech cyfr znaczących. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono hydrolizę trójpeptydu znajdującego się w 80 g jego wodnego roztworu o stężeniu równym 9,1%. Podczas tego doświadczenia przebiegła reakcja chemiczna według schematu:
Phe-Ala-Lys + 2H2O → Phe + Ala + Lys
Po zakończeniu procesu hydrolizy pozostałą wodę odparowano i uzyskano 7,4 g stałej masy zawierającej nierozłożony oligopeptyd oraz trzy powstałe aminokwasy.
Oblicz, jaki procent wagowy stałej mieszaniny (uzyskanej po odparowaniu wody) stanowiła fenyloalanina? Wynik podaj z dokładnością do dwóch cyfr znaczących. Masy molowe wymienionych aminokwasów wynoszą: MPhe = 165 g/mol, MAla = 89 g/mol oraz MLys = 146 g/mol. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego schemat ilustruje poniższy rysunek:
W probówce oznaczonej numerem 1 przed rozpoczęciem doświadczenia znajdował się stały produkt reakcji tlenku węgla(IV) z amoniakiem. Literami A÷D oznaczono kolejno:
Napisz, jaką barwę przyjął zwilżony wodą papierek wskaźnikowy trzymany nad wylotem probówki numer 1? Odpowiedź uzasadnij równaniem reakcji chemicznej, której lotny produkt wywołał podaną przez ciebie zmianę barwy wskaźnika. W tym celu wykorzystaj grupowe wzory związków organicznych. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego schemat ilustruje poniższy rysunek:
W probówce oznaczonej numerem 1 przed rozpoczęciem doświadczenia znajdował się stały produkt reakcji tlenku węgla(IV) z amoniakiem. Literami A÷D oznaczono kolejno:
W dwóch probówkach zaobserwowano ten sam objaw świadczący o przebiegającej reakcji chemicznej. Zawartość każdego z tych naczyń następnie ogrzano umieszczając je w łaźni wodnej o temperaturze około 90 ⁰C.
Podkreśl wyrażenia w nawiasach tak, aby powstały zdania prawdziwe. Po ogrzaniu zawartości naczyń, objawy świadczące o przebiegu reakcji chemicznej odnotowano w probówce o numerze (2/3/4/5). Zaobserwowano wówczas (roztworzenie/pojawienie) się osadu oraz (zabarwienie/odbarwienie) fazy ciekłej. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone