W pięciu kolbach miarowych (250 cm3 każda) umieszczono 0,5-molowe, wodne roztwory następujących związków chemicznych:
1) NaOH 2) HCOOH 3) HCl 4) H2SO4 5) NH3
Oblicz stężenie molowe roztworu kwasu chlorowego(I), w którym wartość stopnia dysocjacji jest taka sama, jak w podanym w informacji wprowadzającej wodnym roztworze amoniaku. Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W pięciu kolbach miarowych (250 cm3 każda) umieszczono 0,5-molowe, wodne roztwory następujących związków chemicznych:
1) NaOH 2) HCOOH 3) HCl 4) H2SO4 5) NH3
Stała równowagi procesu dysocjacji elektrolitycznej jonu wodorosiarczanowego(VI) w temperaturze równej 25 ⁰C wynosi 1,02·10–2.
Określ, w którą stronę (w prawo, czy w lewo) przesunie się równowaga opisana równaniem: HSO4– + H2O ⇄ SO42– + H3O+ gdy do 0,5-molowego roztworu kwasu siarkowego(VI) wprowadzony zostanie stężony roztwór kwasu solnego? Uzasadnij swoje stanowisko. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Mieszanina piorunująca zawiera tlen oraz wodór zmieszane w stosunku objętościowym równym 1:2.
Oblicz procentowy skład objętościowy mieszaniny piorunującej, uzyskanej w wyniku zmieszania wodoru z powietrzem. Przyjmij, że suche powietrze jest mieszaniną gazów o następującym składzie (procenty objętościowe): azot 78%, tlen 21% oraz argon 1%. Wyniki obliczeń podaj z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
0,7-molowy roztwór kwasu mlekowego rozcieńczono wodą destylowaną i uzyskano roztwór o pH = 4.
Oblicz, jak zmienił się stopień dysocjacji kwasu jeśli jego wartość Ka wynosi 1,35·10–4? Wynik podaj z dokładnością do cyfry jedności. Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W obecności mocnego kwasu, słaby kwas praktycznie nie dysocjuje. Można wówczas przyjąć, że obecne w roztworze stanowiącym wyżej opisaną mieszaninę kwasów jony wodorowe pochodzą niemal wyłącznie z dysocjacji elektrolitycznej kwasu mocnego.
Oblicz, ile razy zmaleje stopień dysocjacji kwasu mrówkowego, jeśli do 0,05-molowego roztworu tego kwasu o objętości 200 cm3 dodamy taką samą objętość 0,5-molowego roztworu kwasu solnego? Wynik podaj z dokładnością do cyfry jedności. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Mieszanina piorunująca zawiera tlen oraz wodór zmieszane w stosunku objętościowym równym 1:2. Masa jednego mola powietrza, w którym tlen stanowi 21% objętościowych wynosi około 29 g.
Oblicz, w jakim stosunku wagowym należy zmieszać powietrze z wodorem, aby uzyskać mieszaninę piorunującą? Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W kolbie umieszczono 250 cm³ wody i nasycono ją 11,2 dm³ chlorowodoru odmierzonego w warunkach normalnych.
Oblicz, jakie będzie stężenie molowe oraz procentowe uzyskanego w ten sposób roztworu kwasu solnego, jeśli jego gęstość w opisanych warunkach będzie równa 1,04 g/cm³? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Mieszanina piorunująca zawiera tlen oraz wodór zmieszane w stosunku objętościowym równym 1:2.
Oblicz, jaką objętość powietrza należałoby odmierzyć, aby po zmieszaniu ze 100 dm3 wodoru odmierzonego w tych samych warunkach ciśnienia i temperatury uzyskać mieszaninę piorunującą? Przyjmij, że wykorzystane powietrze zawiera 21% objętościowych tlenu. Wynik podaj w decymetrach sześciennych, z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Do sporządzenia 200 cm3 eluenta, który wykorzystano w chromatografii płytkowej użyto dwóch ciekłych (25 oC, ciśnienie normalne) związków chemicznych – heksanu (C6H14) o gęstości 0,65 g·cm–3 oraz chlorku metylenu (CH2Cl2) o gęstości 1,32 g·cm–3. Substancje te zmieszano w stosunku objętościowym równym 4:1.
Oblicz zawartość procentową (procent wagowy) związków chemicznych wchodzących w skład eluenta. Wynik podaj z dokładnością do trzech cyfr znaczących. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W wodzie kwas glikolowy ulega jednoetapowej dysocjacji elektrolitycznej na jony. W temperaturze 25 oC przygotowano 350 cm3 roztworu kwasu glikolowego o stężeniu równym 0,5 mol∙dm–³. W roztworze tym dysocjacji ulega 17 na każde 1000 cząsteczek kwasu.
Oblicz sumaryczne stężenie molowe jonów powstałych w wyniku dysocjacji elektrolitycznej kwasu glikolowego. Wynik podaj z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W wodzie kwas glikolowy ulega jednoetapowej dysocjacji elektrolitycznej na jony. W temperaturze 25 oC przygotowano 350 cm3 roztworu kwasu glikolowego o stężeniu równym 0,5 mol∙dm–³. W roztworze tym dysocjacji ulega 17 na każde 1000 cząsteczek kwasu.
Oblicz liczbę anionów reszty kwasu glikolowego, jakie znajdują się w przygotowanym roztworze. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W wyniku nasycania wody amoniakiem uzyskuje się roztwór zwany wodą amoniakalną. W celu przygotowania opisanego roztworu, odmierzono pewną objętość amoniaku, a następnie wprowadzono do naczynia zawierającego wodę destylowaną, uzyskując roztwór wody amoniakalnej o stężeniu równym 0,5 mol∙dm–3.
Sporządzono po 400 cm3 dwóch roztworów wody amoniakalnej o podanym w informacji wprowadzającej stężeniu. Do przygotowania pierwszego roztworu wykorzystano amoniak odmierzony w warunkach normalnych, natomiast do sporządzenia drugiego z nich amoniak odmierzono w temperaturze równej 20 ⁰C i pod ciśnieniem 990 hPa.
Określ na podstawie stosownych obliczeń do przygotowania którego z podanych roztworów wody amoniakalnej wykorzystano większą objętość amoniaku? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Jeden mol gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość równą 22,4 dm³.
Jaką objętość odmierzonego w warunkach normalnych amoniaku należy rozpuścić w wodzie destylowanej, aby otrzymany w ten sposób roztwór wody amoniakalnej o masie 250 g miał stężenie równe 20%? Wynik podaj z przybliżeniem do cyfry jedności. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone