DWMED

Breadcrumbs

TEMAT XIV. Wykład: kwasy karboksylowe

Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.

0:00 Wstęp
0:12 Budowa cząsteczek kwasów karboksylowych
1:49 Dysocjacja elektrolityczna kwasów karboksylowych – wstęp
4:27 Systematyka kwasów karboksylowych
5:47 Nazewnictwo łańcuchowych kwasów karboksylowych
8:05 Nazewnictwo cyklicznych oraz aromatycznych kwasów karboksylowych
10:36 Nazewnictwo kwasów karboksylowych z innymi grupami funkcyjnymi w cząsteczkach
14:23 Nazewnictwo wyższych kwasów karboksylowych (wyższych kwasów tłuszczowych)
21:27 Izomeria w kwasach karboksylowych
25:05 Wiązania wodorowe oraz ich wpływ na właściwości fizykochemiczne kwasów karboksylowych
28:53 Stan skupienia oraz rozpuszczalność kwasów karboksylowych w wodzie
32:17 Wpływ długości łańcucha węglowego na moc kwasu
34:21 Wpływ obecności atomu fluorowca oraz liczby atomów fluorowca na moc kwasu
35:49 Wpływ rodzaju atomu fluorowca na moc kwasu
36:33 Wpływ dodatkowej grupy funkcyjnej na moc kwasu
37:06 Wpływ położenia dodatkowej grupy funkcyjnej w łańcuchu na moc kwasu
39:42 Otrzymywanie kwasów karboksylowych z soli
41:57 Otrzymywanie kwasów karboksylowych w wyniku utleniania aldehydów mocnymi utleniaczami w środowisku kwasowym
44:01 Utlenianie metylobenzenu oraz jego homologów zakwaszonym roztworem manganianu(VII) potasu
44:23 Otrzymywanie nienasyconych kwasów karboksylowych
46:19 Otrzymywanie hydroksykwasów
48:03 Otrzymywanie ketokwasów
48:47 Bromowanie kwasów karboksylowych
49:56 Addycja halogenowodorów do kwasów nienasyconych
51:40 Otrzymywanie wyższych kwasów karboksylowych
52:58 Stearyna
53:16 Otrzymywanie kwasu mrówkowego
55:49 Reakcje kwasów karboksylowych z metalami, tlenkami metali oraz wodorotlenkami
1:01:51 Hydroliza anionowa w wodnych roztworach soli kwasów karboksylowych
1:03:08 Dysocjacja elektrolityczna w wodnych roztworach słabych kwasów karboksylowych
1:04:55 Reakcje z alkoholami oraz fenolami (estryfikacja)
1:07:21 Reakcje kwasów karboksylowych z hydroksykwasami
1:08:10 Tworzenie laktydów
1:09:07 Tworzenie laktonów
1:11:06 Tworzenie chlorków kwasowych
1:12:17 Tworzenie bezwodników kwasów karboksylowych
1:14:57 Reakcje z amoniakiem – tworzenie soli amonowych oraz amidów I-rzędowych
1:17:16 Dekarboksylacja kwasu salicylowego
1:17:46 Odwodnienie kwasu mrówkowego
1:18:14 Tworzenie mydeł z wyższych kwasów karboksylowych
1:20:05 Badanie właściwości redukujących kwasu mrówkowego oraz szczawiowego
1:21:34 Kwas mrówkowy i próba Tollensa oraz próba Trommera
1:24:20 Reakcje substytucji elektrofilowej z udziałem kwasu benzoesowego
1:26:11 Odróżnianie kwasów karboksylowych – projektowanie doświadczeń
1:28:56 Występowanie oraz znaczenie kwasów karboksylowych

 

Czas trwania wykładu: 1 godzina 35 minut 7 sekund.

Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).