TEMAT XIV. Wykład: kwasy karboksylowe
Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.
0:00 Wstęp 0:12 Budowa cząsteczek kwasów karboksylowych 1:49 Dysocjacja elektrolityczna kwasów karboksylowych – wstęp 4:27 Systematyka kwasów karboksylowych 5:47 Nazewnictwo łańcuchowych kwasów karboksylowych 8:05 Nazewnictwo cyklicznych oraz aromatycznych kwasów karboksylowych 10:36 Nazewnictwo kwasów karboksylowych z innymi grupami funkcyjnymi w cząsteczkach 14:23 Nazewnictwo wyższych kwasów karboksylowych (wyższych kwasów tłuszczowych) 21:27 Izomeria w kwasach karboksylowych 25:05 Wiązania wodorowe oraz ich wpływ na właściwości fizykochemiczne kwasów karboksylowych 28:53 Stan skupienia oraz rozpuszczalność kwasów karboksylowych w wodzie 32:17 Wpływ długości łańcucha węglowego na moc kwasu 34:21 Wpływ obecności atomu fluorowca oraz liczby atomów fluorowca na moc kwasu 35:49 Wpływ rodzaju atomu fluorowca na moc kwasu 36:33 Wpływ dodatkowej grupy funkcyjnej na moc kwasu 37:06 Wpływ położenia dodatkowej grupy funkcyjnej w łańcuchu na moc kwasu 39:42 Otrzymywanie kwasów karboksylowych z soli 41:57 Otrzymywanie kwasów karboksylowych w wyniku utleniania aldehydów mocnymi utleniaczami w środowisku kwasowym 44:01 Utlenianie metylobenzenu oraz jego homologów zakwaszonym roztworem manganianu(VII) potasu 44:23 Otrzymywanie nienasyconych kwasów karboksylowych 46:19 Otrzymywanie hydroksykwasów 48:03 Otrzymywanie ketokwasów 48:47 Bromowanie kwasów karboksylowych 49:56 Addycja halogenowodorów do kwasów nienasyconych 51:40 Otrzymywanie wyższych kwasów karboksylowych 52:58 Stearyna 53:16 Otrzymywanie kwasu mrówkowego 55:49 Reakcje kwasów karboksylowych z metalami, tlenkami metali oraz wodorotlenkami 1:01:51 Hydroliza anionowa w wodnych roztworach soli kwasów karboksylowych 1:03:08 Dysocjacja elektrolityczna w wodnych roztworach słabych kwasów karboksylowych 1:04:55 Reakcje z alkoholami oraz fenolami (estryfikacja) 1:07:21 Reakcje kwasów karboksylowych z hydroksykwasami 1:08:10 Tworzenie laktydów 1:09:07 Tworzenie laktonów 1:11:06 Tworzenie chlorków kwasowych 1:12:17 Tworzenie bezwodników kwasów karboksylowych 1:14:57 Reakcje z amoniakiem – tworzenie soli amonowych oraz amidów I-rzędowych 1:17:16 Dekarboksylacja kwasu salicylowego 1:17:46 Odwodnienie kwasu mrówkowego 1:18:14 Tworzenie mydeł z wyższych kwasów karboksylowych 1:20:05 Badanie właściwości redukujących kwasu mrówkowego oraz szczawiowego 1:21:34 Kwas mrówkowy i próba Tollensa oraz próba Trommera 1:24:20 Reakcje substytucji elektrofilowej z udziałem kwasu benzoesowego 1:26:11 Odróżnianie kwasów karboksylowych – projektowanie doświadczeń 1:28:56 Występowanie oraz znaczenie kwasów karboksylowych
Czas trwania wykładu: 1 godzina 35 minut 7 sekund. Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).
Czas trwania wykładu: 1 godzina 35 minut 7 sekund.
Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).