Zależność szybkości reakcji chemicznej od temperatury z pewnym przybliżeniem opisuje tzw. reguła van’t Hoffa, którą przedstawia się wzorem:
W wyrażeniu tym VT1 oraz VT2 to szybkości reakcji prowadzonych w temperaturach – bazowej (T1) oraz po jej zmianie (T2) – zwiększeniu, bądź zmniejszeniu. Parametr γ to tzw. współczynnik temperaturowy van’t Hoffa, który jest wielkością charakterystyczną dla danej reakcji chemicznej.
Współczynnik temperaturowy van’t Hoffa pewnej biegnącej zgodnie z kinetyką I-rzędu reakcji chemicznej ma wartość równą 2. Przy stężeniu substratu równym 1 mol∙dm–3 początkowa szybkość tej reakcji w temperaturze T1 wynosi 0,15 mol·dm–3·s–1.
Oblicz, jaka byłaby szybkość początkowa tej reakcji, gdyby przeprowadzono ją w temperaturze T2 niższej o 20 K od temperatury podanej w informacji wprowadzającej? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone