DWMED

Breadcrumbs







Zadanie 28.2. Zapis równania procesu powodującego zmianę barwy uniwersalnego papierka wskaźnikowego. Doświadczenia chemiczne w zadaniach część 1. Rozdział 5 (1 punkt)

Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego celem było odróżnienie dwóch ciekłych mieszanin oraz określenie ich odczynów. Jedną stanowił sok z kiszonej kapusty, a drugą ekstrakt z tkanki rybnej. Substancje te w sposób losowy przedstawiają fotografie A1 oraz B1. W pierwszym etapie do zawartości każdego z naczyń wprowadzono po dwie krople roztworu oranżu metylowego. Zawartość probówki A1 przyjęła barwę widoczną na fotografii A2, natomiast zawartość probówki B1 przyjęła barwę widoczną na fotografii B2.

Opisanym sposobem nie można w sposób jednoznaczny określić odczynu jednej z próbek poddanych analizie. Podczas drugiego etapu doświadczenia w analizowanej mieszaninie zanurzono uniwersalny papierek wskaźnikowy. Efekt końcowy tego etapu eksperymentu przedstawia zamieszczona poniżej fotografia.

Za widoczną zmianę barwy papierka wskaźnikowego odpowiada grupa związków chemicznych stanowiących produkty rozkładu aminokwasów białkowych. Wśród nich zwykle obecna jest również N,N-dimetylometanoamina.

Napisz w formie jonowej skróconej równanie procesu chemicznego, w wyniku którego związek ten powoduje widoczną zmianę barwy papierka wskaźnikowego. Zastosuj grupowe wzory odpowiednich drobin (cząsteczek, jonów).

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone






Zadanie 31.1. Wyjaśnienie zastosowania roztworu kwasu siarkowego(VI). Doświadczenia chemiczne w zadaniach część 1. Rozdział 5 (1 punkt)

Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.

Ponieważ zawartości dwóch naczyń, w których zawarte mieszaniny wyglądały identycznie przeprowadzono doświadczenie chemiczne mające na celu odróżnienie opisanych substancji. W etapie I do każdej z próbek wprowadzono po kilka kropli rozcieńczonego kwasu siarkowego(VI) i przez pewien czas ogrzewano. W II etapie ostudzone do temperatury otoczenia próbki zobojętniono i wprowadzono do alkalicznych zawiesin wodorotlenku miedzi(II), a następnie energicznie wstrząśnięto uzyskując układy widoczne na fotografiach 1. oraz 2. W III etapie powstałe mieszaniny ogrzano. Zawartość 1. probówki przyjęła barwę widoczną na fotografii 4., natomiast wygląd zawartości 2. probówki po tym etapie doświadczenia przedstawia fotografia 3.

Wyjaśnij, dlaczego w pierwszym etapie doświadczenia wykorzystano roztwór kwasu siarkowego(VI)? Odnieś się do właściwości redukujących związków chemicznych wobec zastosowanego później odczynnika Trommera.

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone


Zadanie 31.2. Zapis nazw związków chemicznych. Doświadczenia chemiczne w zadaniach część 1. Rozdział 5 (1 punkt)

Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.

Ponieważ zawartości dwóch naczyń, w których zawarte mieszaniny wyglądały identycznie przeprowadzono doświadczenie chemiczne mające na celu odróżnienie opisanych substancji. W etapie I do każdej z próbek wprowadzono po kilka kropli rozcieńczonego kwasu siarkowego(VI) i przez pewien czas ogrzewano. W II etapie ostudzone do temperatury otoczenia próbki zobojętniono i wprowadzono do alkalicznych zawiesin wodorotlenku miedzi(II), a następnie energicznie wstrząśnięto uzyskując układy widoczne na fotografiach 1. oraz 2. W III etapie powstałe mieszaniny ogrzano. Zawartość 1. probówki przyjęła barwę widoczną na fotografii 4., natomiast wygląd zawartości 2. probówki po tym etapie doświadczenia przedstawia fotografia 3.

Podaj nazwę zwyczajową co najmniej jednego związku organicznego, którego obecność odpowiada za wygląd zawartości danej probówki na fotografiach 1. oraz 2.

Fotografia 1.: 

Fotografia 2.:

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone

 


Zadanie 31.3. Ocena z uzasadnieniem, czy wydajność reakcji wyniosła 100%. Doświadczenia chemiczne w zadaniach część 1. Rozdział 5 (1 punkt)

Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.

Ponieważ zawartości dwóch naczyń, w których zawarte mieszaniny wyglądały identycznie przeprowadzono doświadczenie chemiczne mające na celu odróżnienie opisanych substancji. W etapie I do każdej z próbek wprowadzono po kilka kropli rozcieńczonego kwasu siarkowego(VI) i przez pewien czas ogrzewano. W II etapie ostudzone do temperatury otoczenia próbki zobojętniono i wprowadzono do alkalicznych zawiesin wodorotlenku miedzi(II), a następnie energicznie wstrząśnięto uzyskując układy widoczne na fotografiach 1. oraz 2. W III etapie powstałe mieszaniny ogrzano. Zawartość 1. probówki przyjęła barwę widoczną na fotografii 4., natomiast wygląd zawartości 2. probówki po tym etapie doświadczenia przedstawia fotografia 3.

Ilość tej substancji, która przereagowała w obecności kwasu siarkowego(VI) stanowiła nadmiar w stosunku do odczynnika Trommera.

Oceń, czy w pierwszym etapie doświadczenia wydajność przeprowadzonej pod wpływem kwasu siarkowego(VI) reakcji chemicznej była równa 100%? Uzasadnij swoje stanowisko.

Ocena:

Uzasadnienie:

© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone


Paginacja