Naczynia, w których przechowywana jest propano-1-amina opisują piktogramy ostrzegawcze:
Oceń, czy na podstawie którejkolwiek z zamieszczonych grafik związek ten można zaliczyć do substancji żrących? Jeśli tak, wskaż jej numer. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Mam pytanie – dlaczego w wyniku próby Trommera powstaje sól, a nie kwas karboksylowy. W wielu książkach i zbiorach zadań podaje się, że powstaje kwas a nie sól. Zgłupiałem. Czy mógłby Pan mi to wytłumaczyć?
Zauważyłam, że w książkach używa się wyłącznie określenia „szybkość reakcji” chemicznej, a nie „prędkość reakcji” chemicznej. Dlaczego ten drugi zwrot nie jest poprawny?
Na klasówce napisałem, że jeśli zwiększymy ciśnienie, to reakcja zapisana takim równaniem:
3H2(g) + N2(g) ⇄ 2NH3(g)
przesunie się w prawo, ale niestety nie uznano mi tej odpowiedzi. Dlaczego, skoro jest to reakcja w której mamy większą liczbę moli gazowych substratów niż produktu?
Wzór Hawortha β-D-rybopiranozy ilustruje rysunek:
Narysuj wzór Hawortha β-D-rybofuranozy oraz projekcję Fischera tego monosacharydu. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Poniżej przedstawiono wzory Hawortha cząsteczek wybranych monosacharydów:
Dwa spośród narysowanych wzorów taflowych można przedstawić takim samym wzorem w projekcji Fischera.
Podaj oznaczenia literowe (A÷D) o które cukry chodzi oraz narysuj opisany wzór Fischera. Wybrane cukry: Projekcja Fischera: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone