Wiele związków wielkocząsteczkowych stosowanych jest jako substancje zagęszczające, stabilizujące i żelujące. Poniżej zebrano informacje na temat kilku takich związków chemicznych.
Obok opisu każdej z substancji wstaw literę P, jeśli występuje naturalnie w przyrodzie lub literę F – jeśli otrzymana została syntetycznie.
1. Karboksymetyloceluloza otrzymywana jest w wyniku katalitycznej reakcji celulozy z kwasem chlorooctowym.
2. Mączka chleba świętojańskiego to wysokocząsteczkowy hydrokoloidowy polisacharyd zbudowany z reszt galaktozy i mannozy, pozyskiwany z bielma suszonych nasion drzewa karobowego.
3. Polidekstroza jest polimerem glukozy powstałym przez stopienie i polikondensację w próżni glukozy, sorbitolu, kwasu cytrynowego i kwasu fosforowego.
4. Guma ksantanowa powstaje w procesie fermentacji występujących w kukurydzy węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone