Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.
W celu wykazania, że w jednej z probówek znajdowała się skrobia ziemniaczana przeprowadzono doświadczenie chemiczne wybierając jeden spośród odczynników:
HCl(aq), odczynnik Tollensa, płyn Lugola, Br2(c), H2SO4(stężony).
Jedna z poniższych fotografii przedstawia zawartość probówki uzyskaną po wprowadzeniu do niej jednej z wymienionych wyżej substancji.
Napisz nazwę wybranego odczynnika oraz wskaż numer fotografii przedstawiającej naczynie zawierające skrobię przed rozpoczęciem doświadczenia. Nazwa odczynnika: Numer probówki: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone