Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego celem było odróżnienie dwóch ciekłych mieszanin oraz określenie ich odczynów. Jedną stanowił sok z kiszonej kapusty, a drugą ekstrakt z tkanki rybnej. Substancje te w sposób losowy przedstawiają fotografie A1 oraz B1. W pierwszym etapie do zawartości każdego z naczyń wprowadzono po dwie krople roztworu oranżu metylowego. Zawartość probówki A1 przyjęła barwę widoczną na fotografii A2, natomiast zawartość probówki B1 przyjęła barwę widoczną na fotografii B2.
Poniżej wymieniono nazwy kilku związków chemicznych wśród których znajduje się substancja odpowiedzialna za odczyn soku z kiszonej kapusty.
chlorek sodu kwas mrówkowy kwas mlekowy polifenole
Stosując wzór półstrukturalny (grupowy) właściwego – wybranego spośród powyższych związku chemicznego – napisz w formie jonowej skróconej równanie procesu chemicznego z jego udziałem, którego przebieg skutkuje określonym odczynem soku z kiszonej kapusty. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone