Zamieszczony rysunek przedstawia wzór Fischera cząsteczki kwasu L(+) winowego.
W dwóch niepodpisanych probówkach znajdowały się wodne roztwory kwasu L(+) winowego oraz kwasu octowego. W celu ich odróżnienia przeprowadzono dwuetapowe doświadczenie chemiczne. Próbki wymienionych mieszanin wprowadzono do probówek zawierających zasadę potasową (etap I). W tak uzyskanych roztworach umieszczono alkaliczne zawiesiny wodorotlenku miedzi(II), a następnie zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto (etap II). Fotografie 1.–2. przedstawiają efekt przeprowadzonego eksperymentu.
Numerom probówek 1. oraz 2. na zamieszczonych fotografiach przypisz nazwy znajdujących się w nich przed rozpoczęciem doświadczenia roztworów kwasów. Wyjaśnij przyczynę różnicy w wyglądzie zawartości tych naczyń. Odnieś się do budowy określonych drobin (cząsteczek, jonów). Probówka 1.: Probówka 2.: Wyjaśnienie: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone