Wodne roztwory stosunkowo dobrze rozpuszczalnych w wodzie aldehydów można odróżnić od wielu innych substancji chemicznych przeprowadzając próbę Tollensa.
Poniższy rysunek ilustruje wzór cząsteczki 4-metoksybenzaldehydu (aldehydu anyżowego). Na fotografii A przedstawiono zachowanie się tego związku chemicznego wobec wody destylowanej, natomiast fotografia B obrazuje wynik próby Tollensa z jego udziałem.
W warunkach przeprowadzonego doświadczenia część cząsteczek aldehydu anyżowego uległa przekształceniu w alkohol (osad widoczny na fotografii B), a część w aniony dobrze rozpuszczalnej w wodzie soli kwasu karboksylowego. W opisanych przemianach brała udział jedynie grupa aldehydowa – struktura pozostałej części jego cząsteczek nie zmieniła się.
Określ wartości stopni utlenienia atomów węgla bezpośrednio związanych z pierścieniem aromatycznym w powstałych drobinach – alkoholu oraz anionie. Alkohol: Anion: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone