Podczas tego wykładu omówione zostały zagadnienia związane z alkoholami monohydroksylowymi, polihydroksylowymi, nasyconymi i nienasyconymi oraz aromatycznymi. Wskazano między innymi obserwacje jakie należy odnotować podczas przebiegających reakcji chemicznych.
Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.
0:00 Wstęp
0:13 Systematyka alkoholi, pojęcie rzędowości alkoholu
02:10 Nazewnictwo alkoholi monohydroksylowych
05:36 Nazewnictwo alkoholi polihydroksylowych
08:01 Właściwości fizyczne alkoholi
10:17 Alkohole i wiązania wodorowe
12:20 Otrzymywanie alkoholi, reakcje addycji elektrofilowej
14:42 Otrzymywanie alkoholi, reakcje substytucji nukleofilowej
15:50 Otrzymywanie alkoholi z aldehydów oraz ketonów
17:56 Otrzymywanie dioli w z alkenów w reakcji z wodnym roztworem manganianu(VII) potasu
19:35 Otrzymywanie glikolu etylenowego
21:16 Otrzymywanie gliceryny
22:43 Reakcje alkoholi, substytucja nukleofilowa
24:23 Reakcje alkoholi z metalami aktywnymi, hydroliza anionowa alkoholanów
27:15 Reakcje odwodnienia alkoholi
28:40 Reakcje alkoholi z kwasami karboksylowymi, tworzenie estrów
31:10 Reakcje utleniania alkoholi za pomocą CuO
33:39 Reakcje utleniania alkoholi I-rzędowych za pomocą zakwaszonych roztworów KMnO4 oraz K2Cr2O7
45:11 Reakcje utleniania alkoholi II-rzędowych za pomocą zakwaszonych roztworów KMnO4 oraz K2Cr2O7
48:04 Reakcje alkoholi z aldehydami oraz ketonami, tworzenie hemiacetali oraz acetali
50:24 Reakcje alkoholi aromatycznych na przykładzie fenylometanolu
52:05 Odróżnianie alkoholi, reakcja z alkaliczną zawiesiną wodorotlenku miedzi(II)
53:49 Odróżnianie alkoholi, reakcja z bromem, wodą bromową oraz mieszaniną nitrującą
55:20 Odróżnianie alkoholi, próba jodoformowa
UWAGA: zastosowanie alkoholi oraz ich wpływ na organizmy żywe omówiony został w wykładzie dotyczącym fenoli.
Czas trwania wykładu: 58 minut 20 sekund.
Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).