Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.
0:00 Wstęp
0:19 Systematyka węglowodanów
2:38 Ogólna budowa cząsteczek monosacharydów, szeregi konfiguracyjne
5:27 Izomeria optyczna aldoz
7:39 Izomeria aldoz względem ketoz, pojęcie epimerii
9:39 Wzory Hawortha, postać piranozowa oraz furanozowa, anomeryczny atom węgla
12:32 Rozpoznawanie wzoru Hawortha aldozy oraz ketozy
14:15 Przekształcanie wzoru Hawortha w projekcję Fischera aldozy
17:34 Przekształcanie wzoru Hawortha w projekcję Fischera ketozy
20:27 Mutarotacja
23:46 Właściwości redukujące aldoz oraz ketoz wobec odczynników Trommera i Tollensa
26:19 Przebieg próby Trommera z udziałem monosacharydu
28:05 Przebieg próby Tollensa z udziałem monosacharydu
29:43 Odróżnianie aldoz od ketoz
32:09 Pozostałe reakcje monosacharydów
35:25 Właściwości fizykochemiczne glukozy oraz jej otrzymywanie
37:47 Inne cukry proste: ryboza, deoksyryboza, galaktoza
38:04 Enancjomery monosacharydów
38:53 Glikozydy – budowa cząsteczek
40:43 Klasyfikacja glikozydów
42:23 Nukleotydy
44:21 Disacharydy redukujące i nieredukujące – struktura cząsteczek
46:58 Sacharoza – budowa oraz właściwości
48:54 Przebieg prób Trommera i Tollensa z udziałem disacharydu nieredukującego
50:52 Hydroliza sacharozy oraz towarzysząca temu zmiana skręcalności właściwej roztworu
53:51 Wykrywanie produktów reakcji hydrolizy disacharydu nieredukującego
56:38 Budowa i właściwości laktozy
1:00:00 Budowa i właściwości maltozy oraz celobiozy
1:02:44 Budowa i właściwości skrobi. Amyloza oraz amylopektyna
1:06:30 Doświadczalne wykrywanie skrobi
1:08:33 Budowa i właściwości celulozy
1:10:11 Syntetyczne pochodne celulozy – azotan celulozy oraz octan celulozy
Pewnym rozszerzeniem wykładu są dostępne pod poniższymi linkami artykuły:
1. Drewno, celuloza i wiązania wodorowe.
Czas trwania wykładu: 1 godzina 12 minut 48 sekund. Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).