TEMAT XIX. Wykład: biocząsteczki, część 1 – aminokwasy, peptydy, białka
Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.
0:00 Wstęp 0:10 Informacje podstawowe 1:24 Struktura aminokwasów biogennych 4:26 Klasyfikacja aminokwasów biogennych 5:51 Właściwości fizyczne oraz otrzymywanie aminokwasów 7:44 Punkt izoelektryczny, pojęcie jonu obojnaczego 9:37 Zależność między dominującą postacią aminokwasu a pH roztworu 14:21 Miareczkowanie roztworu aminokwasu obojętnego 18:12 Struktura aminokwasu a punkt izoelektryczny 19:27 Elektroforeza 24:14 Amfoteryczność aminokwasów 26:03 Reakcje aminokwasów 34:51 Reakcja ksantoproteinowa 36:39 Reakcja z roztworem chlorku żelaza(III) 38:23 Peptydy – wprowadzenie 40:12 Budowa cząsteczki peptydu 42:00 Właściwości oraz występowanie peptydów 43:56 Białka – wprowadzenie 45:39 Struktury białek: I-, II-, III-, oraz IV-rzędowa 52:11 Właściwości fizykochemiczne białek – wprowadzenie 53:54 Białka jako koloidy, zjawisko koagulacji oraz denaturacji białek 55:46 Rozpuszczalność białek w wodzie, proces peptyzacji 1:00:23 Wykrywanie siarki oraz azotu w substancji białkowej 1:03:31 Próba biuretowa 1:05:15 Reakcja ksantoproteinowa z udziałem białek
Czas trwania wykładu: 1 godzina 6 minut 47 sekund. Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).
Czas trwania wykładu: 1 godzina 6 minut 47 sekund.
Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).