TEMAT XVI. Wykład: aminy i amidy
Film podzielony jest na rozdziały. Możesz wybrać dowolny z nich, klikając na pasek postępu w odtwarzaczu.
0:00 Wstęp 0:12 Systematyka amin 2:02 Nazewnictwo amin I-rzędowych 4:27 Nazewnictwo amin II- oraz III-rzędowych 9:51 Aminy heterocykliczne 10:35 Temperatury wrzenia amin 12:50 Otrzymywanie amin I-rzędowych 14:53 Otrzymywanie amin II- oraz III-rzędowych 17:36 Otrzymywanie amin aromatycznych 20:04 Zasadowość amin alifatycznych 22:13 Zasadowość amin aromatycznych 24:49 Reakcje amin alifatycznych 27:59 Reakcje aniliny 31:50 Odróżnianie amin alifatycznych 34:10 Systematyka amidów 36:56 Nazewnictwo amidów I-rzędowych 39:27 Nazewnictwo amidów II- oraz III-rzędowych 42:57 Temperatury wrzenia amidów 44:58 Otrzymywanie amidów I-rzędowych 48:18 Otrzymywanie amidów II-rzędowych 49:39 Otrzymywanie amidów III-rzędowych 51:01 Otrzymywanie amidów w wyniku aminolizy estrów 52:53 Amidy cykliczne – laktamy (budowa cząsteczek) 55:53 Hydroliza kwasowa amidów 58:29 Hydroliza zasadowa amidów 1:00:11 Hydroliza kwasowa oraz zasadowa laktamów 1:01:05 Mocznik – budowa, właściwości fizyczne oraz otrzymywanie 1:03:54 Hydroliza kwasowej oraz zasadowa mocznika 1:09:32 Otrzymywanie biuretu oraz reakcja biuretowa
Czas trwania wykładu: 1 godzina 12 minut 31 sekund. Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).
Czas trwania wykładu: 1 godzina 12 minut 31 sekund.
Forma wykładu: film – prezentacja multimedialna z lektorem (Rafał Szczypiński).