Indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) to miara wzrostu stężenia glukozy we krwi spowodowanego spożyciem określonej ilości pokarmu. IG jest użyteczny m.in. w dietetyce, ponieważ wskazuje, jak szybko węglowodany są wchłaniane przez organizm człowieka po spożyciu pokarmu. Korzystając z IG, można również oszacować oczekiwany wzrost stężenia insuliny we krwi. Szybki wzrost stężenia glukozy we krwi oznacza, że pokarm ma wysoki indeks glikemiczny. Poniższe wykresy przedstawiają typowe reakcje organizmu na spożycie 50 g: glukozy, białego ryżu oraz brązowego ryżu. Słupki błędu wskazują błąd standardowy (odchylenie standardowe średniej).
1. Wybierz spośród A–D prawidłowe dokończenie poniższego zdania.
Z przedstawionych wyników doświadczenia wynika, że brązowy ryż ma A. niższy IG niż biały ryż. B. wyższy IG niż biały ryż. C. mniejszą masę niż biały ryż. D. szybciej ulega strawieniu niż biały ryż.
2. Wybierz spośród A–D prawidłowe dokończenie poniższego zdania. Z przedstawionych wyników doświadczenia wynika, że
A. IG spożywanego produktu nie ma wpływu na stężenie insuliny we krwi. B. insulina jest mniej skuteczna, gdy żywność ma niski IG. C. insulina jest uwalniana w odpowiedzi na podwyższone stężenie glukozy we krwi. D. wyrzut insuliny jest odwrotnie proporcjonalny do IG.