osteoporoza i znaczenie diety w przebiegu tej choroby
Jedną z chorób kości jest osteoporoza, należąca do grupy chorób, w których duże znaczenie ma stosowana przez człowieka dieta.Na rysunkach przedstawiono przekrój przez kość kobiet w różnym wieku. Jasnym kolorem oznaczono beleczki kostne, ciemnym – przestrzeń pomiędzy beleczkami kostnymi.
a) Na podstawie rysunków określ, na czym polega zmiana struktury kości spowodowana osteoporozą i podaj tego przyczynę.
b) Zaznacz poprawne dokończenie poniższego zdania. Dieta chroniąca organizm przed osteoporozą powinna uwzględniać pokarmy bogate w A. magnez i witaminę B.B. fosfor i witaminę A.C. wapń i witaminę D.D. cynk i witaminę C.
c) Wyjaśnij, dlaczego zagrożenie osteoporozą u kobiet wzrasta wraz z ich wiekiem. W odpowiedzi uwzględnij nazwę i rolę hormonów zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby.