Glutaminian sodu – wzmacniacz smaku i zapachu żywności
Glutaminian sodu jest zawarty niemal we wszystkich produktach żywnościowych. Dodawany jest do produktów spożywczych jako wzmacniacz smaku i zapachu. Zmniejsza natomiast wrażliwość komórek na leptynę – hormon uczestniczący w regulacji pobierania pokarmu, wytwarzany w białej tkance tłuszczowej. Leptyna pobudza ośrodek sytości, przez co nazywana jest „hormonem szczupłej sylwetki”.
a) Na podstawie tekstu uzupełnij poniższe zdania tak, aby poprawnie wyjaśniały wpływ glutaminianu sodu w pokarmach na odżywianie się człowieka. Podkreśl w każdym nawiasie właściwe określenie. Glutaminian sodu obniża wrażliwość komórek na leptynę, przez co ośrodek sytości (jest / nie jest) pobudzany, co skutkuje (wzrostem / spadkiem) łaknienia. Dlatego spożywanie żywności o wysokiej zawartości tego związku przyczynia się do (niedowagi / nadwagi).
b) Spośród wymienionych poniżej części mózgowia wybierz i podkreśl tę część, w której znajduje się ośrodek sytości. śródmózgowie kresomózgowie móżdżek podwzgórze rdzeń przedłużony