Obliczanie liczby cząsteczek wody przypadających na jedną cząsteczkę laktozy
Mleko jest układem stanowiącym mieszaninę różnych substancji chemicznych, a jego gęstość wynosi zwykle 1,03 g/cm3. Za nieco słodki smak odpowiada obecność znajdującej się w nim laktozy – dwucukru o wzorze sumarycznym C12H22O11, który w mleku krowim stanowi około 4,6% masy. W sprzyjających warunkach, w obecności odpowiednich bakterii laktoza zostaje przekształcona w kwas mlekowy:
C12H22O11 + H2O ⟶ 4C3H6O3
Wykonując niezbędne obliczenia określ przybliżoną liczbę cząsteczek wody przypadających na jedną cząsteczkę laktozy w mleku krowim o podanej w informacji wprowadzającej zawartości laktozy i zawartości wody równej 92% wagowych. Podczas wykonywania obliczeń zastosuj przybliżenia wartości liczbowych do piątego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonując niezbędne obliczenia określ przybliżoną liczbę cząsteczek wody przypadających na jedną cząsteczkę laktozy w mleku krowim o podanej w informacji wprowadzającej zawartości laktozy i zawartości wody równej 92% wagowych. Podczas wykonywania obliczeń zastosuj przybliżenia wartości liczbowych do piątego miejsca po przecinku.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone