Ustalanie procentowego składu objętościowego składników paliwa z kuchenki turystycznej
Składnikami paliwa stosowanego w kuchenkach turystycznych są zwykle propan (C3H8) oraz butan (C4H10). Mieszanina taka może być również zanieczyszczona niewielką ilością etanu (C2H6). Temperatury wrzenia pod ciśnieniem normalnym wymienionych alkanów równe są odpowiednio 230,8 K, 272,45 K oraz 184,4 K. W celu ustalenia składu paliwa znajdującego się w butli turystycznej odmierzono jego objętość równą 5 dm3 i ochłodzono do temperatury -20 oC. Najmniej lotny składnik mieszaniny został z niej wówczas wydzielony, a następnie spalony w tlenie, w wyniku czego uzyskano 9 cm3 ciekłej wody. Pozostałą gazową ilość paliwa spalono w nadmiarze tlenu, a mieszaninę poreakcyjną po wykropleniu pary wodnej przepuszczono przez płuczkę zawierającą roztwór wodorotlenku potasu. Masa zawartego w niej roztworu wzrosła o 15,9 g.
Wiedząc, że objętości gazów wykorzystanych do przeprowadzenia reakcji chemicznych odmierzono w warunkach normalnych, określ procentowy skład objętościowy paliwa z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Wiedząc, że objętości gazów wykorzystanych do przeprowadzenia reakcji chemicznych odmierzono w warunkach normalnych, określ procentowy skład objętościowy paliwa z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone