Wybór odpowiednich probówek oraz opis obserwacji
Przeprowadzono doświadczenie którego schemat zilustrowano rysunkiem poniżej. Przed rozpoczęciem tego eksperymentu w probówkach znajdowały się wodne roztwory cukrów: 1 i 2 – sacharozy, 3 – maltozy, 4 – mannozy oraz 5 – fruktozy. Po dodaniu podanych odczynników, zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto. Probówki o numerach 1÷3 umieszczono następnie w łaźni wodnej o temperaturze równej 50 ⁰C i termostatowano przez 30 minut. Po tym czasie zawartość naczyń ostudzono do temperatury otoczenia (20 ⁰C).
W niektórych z naczyń widoczny był wyraźny objaw świadczący o przebiegającej w nich reakcji chemicznej.
Podaj numery probówek o których jest mowa oraz objaw przebiegających w nich reakcji chemicznych. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Podaj numery probówek o których jest mowa oraz objaw przebiegających w nich reakcji chemicznych.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone