Bakterie E. Coli wytwarzają enzym β-galaktozydazę, który wykazuje zdolność do hydrolizowania wiązań β-glikozydowych. W wodzie obecność bakterii z wymienionego szczepu można potwierdzić za pomocą syntetycznej pożywki zawierającej o-nitrofenylo-β-D-galaktopiranozyd, który jest hydrolizowany do β-D-galaktopiranozy (rysunek poniżej). Drugim produktem opisanej przemiany jest o-nitrofenol. Jeśli w badanej próbce wody znajdą się bakterie E. Coli, roztwór przyjmuje wówczas żółte zabarwienie.
Na podstawie: K. R. Baker i inni, A High-Throughput Approach To Identify Compounds That Impair Envelope Integrity in Escherichia coli, Antimicrob Agents Chemotherapy 2016.
Oceń poprawność poniższych zdań wpisując literę „P” (prawda) lub literę „F” (fałsz):
1. O-nitrofenylo-β-D-galaktopiranozyd jest związkiem trwałym w środowisku zasadowym.
2. Galaktoza daje pozytywny wynik próby Trommera, ale nie ulega próbie Tollensa.
3. Dwóm atomom węgla w cząsteczce o-nitrofenolu przypisuje się taką samą wartość stopnia utlenienia.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone