Obliczanie zawartości glikozydu w syntetycznej pożywce
Bakterie E. Coli wytwarzają enzym β-galaktozydazę, który wykazuje zdolność do hydrolizowania wiązań β-glikozydowych. W wodzie obecność bakterii z wymienionego szczepu można potwierdzić za pomocą syntetycznej pożywki zawierającej o-nitrofenylo-β-D-galaktopiranozyd, który jest hydrolizowany do β-D-galaktopiranozy (rysunek poniżej). Drugim produktem opisanej przemiany jest o-nitrofenol. Jeśli w badanej próbce wody znajdą się bakterie E. Coli, roztwór przyjmuje wówczas żółte zabarwienie.
Na podstawie: K. R. Baker i inni, A High-Throughput Approach To Identify Compounds That Impair Envelope Integrity in Escherichia coli, Antimicrob Agents Chemotherapy 2016.
O-nitrofenol reaguje z 0,5 cm3 bromu o gęstości 3,12 g/cm3, z wydajnością równą 60%, przy czym produktem reakcji jest 2,4-dibromo-6-nitrofenol.
Wiedząc, że proces hydrolizy o-nitrofenylo-β-D-galaktopiranozydu (301 g/mol) przebiega z wydajnością równą 80%, oblicz jego zawartość procentową w syntetycznej pożywce o masie 4 g. Wynik obliczeń podaj z dokładnością do cyfry jedności. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Wiedząc, że proces hydrolizy o-nitrofenylo-β-D-galaktopiranozydu (301 g/mol) przebiega z wydajnością równą 80%, oblicz jego zawartość procentową w syntetycznej pożywce o masie 4 g. Wynik obliczeń podaj z dokładnością do cyfry jedności.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone