Obliczanie wartości stałej równowagi reakcji mutarotacji oraz wskazanie trwalszego izomeru monosacharydu
Wodne roztwory glukozy wykazują czynność optyczną. Wartości skręcalności właściwej świeżo sporządzonych roztworów α-D-glukopiranozy oraz β-D-glukopiranozy równe są odpowiednio 112,2o i 18,7o. Ponieważ w obu wymienionych roztworach przebiega zjawisko mutarotacji, po pewnym czasie ustala się stan równowagi, w którym obecne są niemal wyłącznie wymienione dwa rodzaje stereoizomerów D-glukopiranozy (α i β). W opisanym układzie skręcalność właściwa roztworu wynosi 52,6o i jest wartością średnią wynikającą z udziałów skręcalności właściwych poszczególnych czynnych optycznie składników.
Wartości skręcalności właściwej pochodzą z podręcznika J. McMurry, Chemia organiczna, Warszawa 2012.
Z dokładnością do trzech cyfr znaczących oblicz wartość stałej równowagi reakcji mutarotacji α-D-glukopiranozy, a następnie podkreśl odpowiednie wyrażenie w nawiasie. Uzasadnij swój wybór. Wartość stałej równowagi: Trwalszym stereoizomerem D-glukopiranozy jest (anomer α/anomer β), ponieważ: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Z dokładnością do trzech cyfr znaczących oblicz wartość stałej równowagi reakcji mutarotacji α-D-glukopiranozy, a następnie podkreśl odpowiednie wyrażenie w nawiasie. Uzasadnij swój wybór.
Wartość stałej równowagi:
Trwalszym stereoizomerem D-glukopiranozy jest (anomer α/anomer β), ponieważ:
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone