W trzech nieoznakowanych kolbach znajdowały się butanon, propanal oraz etanol. Przeprowadzono dwuetapowe doświadczenie chemiczne, którego celem była identyfikacja zawartości każdego z wymienionych naczyń.
Etap 1: próbkę każdej z wymienionych substancji wprowadzono do odczynnika Tollensa i lekko ogrzano. Zmianę zauważono jedynie w przypadku próbki pobranej z kolby nr 1.
Etap 2: próbki z naczyń o numerach 2 i 3 wprowadzono do zakwaszonego roztworu manganianu(VII) potasu. Jedynie w przypadku substancji pobranej z probówki nr 3 zaobserwowano wówczas dwie zmiany świadczące o przebiegającej reakcji chemicznej, przy czym jedną z nich było pojawienie się charakterystycznego zapachu.
Numerom poszczególnych kolb (1÷3) przypisz znajdujące się w nich substancje chemiczne, które poddano identyfikacji. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone