Pomimo, że wodorotlenek wapnia jest związkiem chemicznym trudno rozpuszczalnym w wodzie, to jednak pewna jego ilość rozpuszcza się w niej i praktycznie całkowicie ulega dysocjacji elektrolitycznej na jony – zgodnie ze schematem:
Ca(OH)2 ⟶ Ca2+ + 2OH–
Rozpuszczalność wodorotlenku wapnia w wodzie zależy od temperatury, a jego nasycone roztwory noszą nazwę wody wapiennej. Wykres poniżej ilustruje charakterystykę zmian rozpuszczalności wodorotlenku wapnia (mg / 100 g wody) w zakresie temperatur 0 oC ÷ 100 oC.
Roztwory nasycone tego wodorotlenku zawierają stosunkowo niewielką ilość substancji rozpuszczonej, dlatego z pewnym przybliżeniem przyjmuje się, że ich gęstość praktycznie równa jest gęstości wody i wynosi około 1 g∙cm–3.
Wodną zawiesinę wodorotlenku wapnia nazywa się mlekiem wapiennym. Można otrzymać ją między innymi w wyniku reakcji odpowiedniego wodorku z wodą destylowaną. Podczas takiej przemiany zawartość naczynia reakcyjnego pieni się.
Na podstawie: Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013 oraz A. Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, Warszawa 2010.
Napisz równanie opisanej reakcji chemicznej prowadzącej do utworzenia wodorotlenku wapnia.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone