Określanie przyczyny niższej temperatury wrzenia estru, niż izomerycznego z nim kwasu karboksylowego
W skład syntetycznego aromatu o zapachu truskawek wchodzą cztery estry oznaczone literami A÷D, których cząsteczki zawierają resztę cząsteczki etanolu oraz ester E, będący pochodną nierozgałęzionego, I-rzędowego alkoholu o masie cząsteczkowej równej 88 u. Ester A jest pochodną kwasu, który powstaje podczas jełczenia masła. Związek chemiczny B zawiera resztę kwasu karboksylowego, z cząsteczek którego, w wyniku odwodnienia powstaje tlenek węgla(II). Ester oznaczony literą C zawiera dziewięć atomów węgla w cząsteczce i powoduje zmianę zabarwienia wodnego roztworu chlorku żelaza(III) na kolor fioletowy. W jego cząsteczkach podstawniki przyłączone do pierścienia aromatycznego ułożone są względem siebie w pozycji orto. W reszcie alkoholowej i kwasowej każdej cząsteczki związku D znajduje się tyle samo atomów węgla. Ester E jest pochodną tego samego kwasu karboksylowego, co ester D.
Temperatury wrzenia estrów A, B, D i E są ponad dwukrotnie niższe od temperatur wrzenia izomerycznych z nimi kwasów karboksylowych.
Jaka jest tego przyczyna? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Jaka jest tego przyczyna?
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone