Doświadczenie z galaretką owocową
Na opakowaniu galaretki owocowej podano następującą informację: „Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje”, oraz zwrócono uwagę na obecność żelatyny w składzie produktu. Żelatyna to produkt częściowej hydrolizy białka – kolagenu.
W celu sprawdzenia, czy sparzenie wrzącą wodą owoców kiwi wpłynie na aktywność proteazy w nich zawartej, uczniowie zaplanowali doświadczenie, do którego przygotowano następujące materiały: • dwie szklanki z ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretką owocową • dwie miseczki z rozdrobnionymi owocami kiwi • wrzącą wodę.
Źródło: […] Galaretka. Truskawkowy Smak, Warszawa 2023.
1. Zaplanuj przebieg doświadczenia – opisz próbę badawczą i próbę kontrolną oraz podaj sposób odczytania wyników.
Próba badawcza: Próba kontrolna: Sposób odczytania wyników:
2. Dokończ zdanie. Zaznacz odpowiedź A albo B oraz odpowiedź 1. albo 2. Kolagen jest białkiem