Ustalanie szybkości reakcji chemicznej w danej temperaturze, reguła van’t Hoffa
Zależność szybkości reakcji chemicznej od temperatury z pewnym przybliżeniem opisuje tzw. reguła Jacobusa H. van’t Hoffa, którą przedstawia się wzorem:
W wyrażeniu tym VT1 oraz VT2 to szybkości reakcji prowadzonych w temperaturach: bazowej (T1) oraz po jej zmianie (T2) – zwiększeniu, bądź zmniejszeniu. Parametr γ to tzw. współczynnik temperaturowy van’t Hoffa, który jest wielkością charakterystyczną dla danej reakcji chemicznej.
Na podstawie: R. Szczypiński, Projektowanie doświadczeń chemicznych. Dla maturzystów i nie tylko, Warszawa 2019.
Zbadano wpływ temperatury na szybkość pewnej reakcji chemicznej, która biegnie według schematu:
2A(g) → 4B(g) + C(g)
Opisany proces prowadzono w temperaturach 100 oC oraz 120 oC. Rysunek poniżej ilustruje zależność szybkości opisanej przemiany chemicznej od stężenia substratu dla podanych wartości temperatur.
Na podstawie niezbędnych obliczeń ustal szybkość tej reakcji chemicznej w temperaturze 110 oC, gdy stężenie substratu wynosi 2 mol∙dm–3. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na podstawie niezbędnych obliczeń ustal szybkość tej reakcji chemicznej w temperaturze 110 oC, gdy stężenie substratu wynosi 2 mol∙dm–3.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone