Zdolności utleniające drobin są tym silniejsze, im wyższa jest wartość potencjału redoks (E) półogniwa, którego są one składową. Na przykład wartość standardowego potencjału redoks półogniwa Cl2 + 2e ⇄ 2Cl– jest wyższa, niż półogniwa Br2 + 2e ⇄ 2Br–. W konsekwencji cząsteczki chloru mogą utlenić jony bromkowe do wolnego bromu, a reakcja taka może być zapisana równaniem: Cl2 + 2Br– → 2Cl– + Br2.
W probówce umieszczono roztwór perhydrolu z dodatkiem kilku kropli rozcieńczonego kwasu siarkowego(VI). Następnie dodano stechiometryczną względem nadtlenku wodoru ilość roztworu kwasu bromowodorowego.
Wiedząc, że w opisanych warunkach wartości potencjałów półogniw redoks: H2O2 + 2H+ + 2e ⇄ 2H2O oraz Br2 + 2e ⇄ 2Br– wynoszą odpowiednio 1,76 V i 1,08 V, napisz w formie jonowej skróconej równanie przebiegającej reakcji chemicznej. Wskaż, która drobina pełni w niej rolę utleniacza, a która reduktora.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone