Odróżnianie aldoz od ketoz na przykładzie glukozy oraz fruktozy
W filmie przedstawiono możliwe do zaobserwowania zmiany (wraz z komentarzami) podczas doświadczenia w trakcie którego odróżniono roztwór glukozy od roztworu fruktozy z wykorzystaniem bromu oraz wodorowęglanu sodu.
Rozważ poniższy problem. Maltoza jest przykładem disacharydu, w cząsteczkach którego część niecukrową stanowi reszta glukozy, w której anomeryczny atom węgla nie bierze udziału w tworzeniu wiązania glikozydowego. Wyjaśnij, dlaczego maltozy nie można odróżnić od monosacharydu – aldozy w przedstawiony na filmie sposób. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Rozważ poniższy problem.
Maltoza jest przykładem disacharydu, w cząsteczkach którego część niecukrową stanowi reszta glukozy, w której anomeryczny atom węgla nie bierze udziału w tworzeniu wiązania glikozydowego. Wyjaśnij, dlaczego maltozy nie można odróżnić od monosacharydu – aldozy w przedstawiony na filmie sposób.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone