Określanie nazwy alkoholi na podstawie przeprowadzonego eksperymentu oraz temperatur wrzenia
Na zamieszczonym poniżej rysunku przedstawiono wartości temperatur wrzenia pod ciśnieniem normalnym dziesięciu wybranych nasyconych alkoholi monohydroksylowych, oznaczonych literami A÷J.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Temperatury wrzenia izomerycznych alkoholi monohydroksylowych o nierozgałęzionych łańcuchach węglowych są wyższe, niż temperatury wrzenia alkoholi rozgałęzionych o tej samej rzędowości. Ponadto lotność izomerycznych alkoholi maleje wraz ze zmianą ich rzędowości zgodnie ze schematem:
III-rzędowy > II-rzędowy > I-rzędowy.
Do czterech probówek zawierających roztwór dwuchromianu(VI) potasu z kwasem siarkowym(VI) dodano kolejno alkohole D, G, I, J. W probówce, w której umieszczono związek I powstał keton.
Podaj nazwy systematyczne alkoholi wykorzystanych w tym doświadczeniu oraz podkreśl nazwę tego, który nie uległ reakcji chemicznej. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Podaj nazwy systematyczne alkoholi wykorzystanych w tym doświadczeniu oraz podkreśl nazwę tego, który nie uległ reakcji chemicznej.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone