W opakowaniach pozbawionych etykiet znajdowały się trzy kwasy karboksylowe – salicylowy, benzoesowy oraz acetylosalicylowy. W celu ich odróżnienia przeprowadzono dwuetapowe doświadczenie chemiczne.
I etap: próbkę każdej z wymienionych substancji wprowadzono do probówek zawierających roztwór chlorku żelaza(III) i energicznie wstrząśnięto. Fotografie 1.–3. przedstawiają zawartość opisanych naczyń po zakończeniu tego etapu eksperymentu.
II etap: zawartość 1. oraz 3. probówki zakwaszono stosując kwas solny. Fotografia A przedstawia efekt zaobserwowany po kilkunastu minutach od momentu zakwaszenia zawartości 1. probówki. W probówce 3. praktycznie nie zaobserwowano żadnych zmian.
Narysuj wzór grupowy lub uproszczony cząsteczki kwasu zidentyfikowanego w I etapie przeprowadzonego doświadczenia. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W opakowaniach pozbawionych etykiet znajdowały się trzy kwasy karboksylowe – salicylowy, benzoesowy oraz acetylosalicylowy. W celu ich odróżnienia przeprowadzono dwuetapowe doświadczenie chemiczne.
I etap: próbkę każdej z wymienionych substancji wprowadzono do probówek zawierających roztwór chlorku żelaza(III) i energicznie wstrząśnięto. Fotografie 1.–3. przedstawiają zawartość opisanych naczyń po zakończeniu tego etapu eksperymentu.
II etap: zawartość 1. oraz 3. probówki zakwaszono stosując kwas solny. Fotografia A przedstawia efekt zaobserwowany po kilkunastu minutach od momentu zakwaszenia zawartości 1. probówki. W probówce 3. praktycznie nie zaobserwowano żadnych zmian.
Wyjaśnij, dlaczego w drugim etapie eksperymentu nastąpiła zmiana barwy roztworu znajdującego się w 1. probówce. Narysuj wzór grupowy lub uproszczony kwasu, jaki znajdował się w tym naczyniu w momencie rozpoczęcia doświadczenia. Uzupełnij tabelę. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Zbadano zachowanie się benzenu oraz N-fenyloaniliny wobec wody bromowej w dwuetapowym doświadczeniu. W pierwszym etapie do probówki z wymienionym odczynnikiem wprowadzono benzen i energicznie wstrząśnięto zawartością naczynia. Uzyskano wówczas efekt przedstawiony na fotografii A. W drugim etapie, do powstałej mieszaniny dodano próbkę aminy i ponownie wstrząśnięto zawartością probówki, uzyskując tym samym układ, jaki ilustruje fotografia B. W warunkach przeprowadzonego eksperymentu gęstość benzenu była równa 0,87 g∙cm–3.
Napisz wniosek dotyczący rozpuszczalności bromu w wodzie oraz w benzenie wynikający z pierwszego etapu doświadczenia. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Do trzech probówek zawierających olej roślinny, losowo wprowadzono roztwory wodne – KOH, HCl oraz Br2. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i praktycznie natychmiast sfotografowano (zdjęcia 1.–3.).
Wybierz fotografię przedstawiającą mieszaninę związków chemicznych obniżających napięcie powierzchniowe wody, powstałych w wyniku przeprowadzonego doświadczenia. Napisz wspólną nazwę tego typu pochodnych kwasów tłuszczowych. Numer fotografii: Nazwa grupy soli: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego celem było odróżnienie dwóch ciekłych mieszanin oraz określenie ich odczynów. Jedną stanowił sok z kiszonej kapusty, a drugą ekstrakt z tkanki rybnej. Substancje te w sposób losowy przedstawiają fotografie A1 oraz B1. W pierwszym etapie do zawartości każdego z naczyń wprowadzono po dwie krople roztworu oranżu metylowego. Zawartość probówki A1 przyjęła barwę widoczną na fotografii A2, natomiast zawartość probówki B1 przyjęła barwę widoczną na fotografii B2.
Poniżej wymieniono nazwy kilku związków chemicznych wśród których znajduje się substancja odpowiedzialna za odczyn soku z kiszonej kapusty.
chlorek sodu kwas mrówkowy kwas mlekowy polifenole
Stosując wzór półstrukturalny (grupowy) właściwego – wybranego spośród powyższych związku chemicznego – napisz w formie jonowej skróconej równanie procesu chemicznego z jego udziałem, którego przebieg skutkuje określonym odczynem soku z kiszonej kapusty. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego celem było odróżnienie dwóch ciekłych mieszanin oraz określenie ich odczynów. Jedną stanowił sok z kiszonej kapusty, a drugą ekstrakt z tkanki rybnej. Substancje te w sposób losowy przedstawiają fotografie A1 oraz B1. W pierwszym etapie do zawartości każdego z naczyń wprowadzono po dwie krople roztworu oranżu metylowego. Zawartość probówki A1 przyjęła barwę widoczną na fotografii A2, natomiast zawartość probówki B1 przyjęła barwę widoczną na fotografii B2.
Opisanym sposobem nie można w sposób jednoznaczny określić odczynu jednej z próbek poddanych analizie. Podczas drugiego etapu doświadczenia w analizowanej mieszaninie zanurzono uniwersalny papierek wskaźnikowy. Efekt końcowy tego etapu eksperymentu przedstawia zamieszczona poniżej fotografia.
Za widoczną zmianę barwy papierka wskaźnikowego odpowiada grupa związków chemicznych stanowiących produkty rozkładu aminokwasów białkowych. Wśród nich zwykle obecna jest również N,N-dimetylometanoamina.
Napisz w formie jonowej skróconej równanie procesu chemicznego, w wyniku którego związek ten powoduje widoczną zmianę barwy papierka wskaźnikowego. Zastosuj grupowe wzory odpowiednich drobin (cząsteczek, jonów). © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, którego celem było odróżnienie dwóch ciekłych mieszanin oraz określenie ich odczynów. Jedną stanowił sok z kiszonej kapusty, a drugą ekstrakt z tkanki rybnej. Substancje te w sposób losowy przedstawiają fotografie A1 oraz B1. W pierwszym etapie do zawartości każdego z naczyń wprowadzono po dwie krople roztworu oranżu metylowego. Zawartość probówki A1 przyjęła barwę widoczną na fotografii A2, natomiast zawartość probówki B1 przyjęła barwę widoczną na fotografii B2.
Przypisz zawartość probówek A1 oraz B1 do odpowiednich mieszanin oraz określ odczyn (kwasowy, zasadowy, obojętny) analizowanych próbek. Uzupełnij tabelę. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono eksperyment z wykorzystaniem materiału celulozowego (fotografia A) oraz odczynnika X według zamieszczonego schematu.
HCl(aq), CuO(s), Br2(c), H2SO4(stężony).
Wskaż wykorzystany odczynnik i podaj nazwę barwnej substancji powstałej w efekcie jego działania. Wybrany odczynnik: Nazwa substancji: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Przeprowadzono eksperyment z wykorzystaniem materiału celulozowego (fotografia A) oraz odczynnika X według zamieszczonego schematu.
HCl(aq), CuO(s), Br2(c), H2SO4(stężony).
Podaj nazwę własności jaką wykazuje wybrany odczynnik podczas tego eksperymentu. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.
Napisz oznaczenie fotografii, która przedstawia mieszaninę uzyskaną po wprowadzeniu do wody destylowanej danej substancji chemicznej – uzupełnij puste pola. Uzasadnij swój wybór. sacharoza: skrobia: ksylitol: Uzasadnienie: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Ksylitol jest polihydroksylowym alkoholem, białym ciałem stałym o wzorze sumarycznym C5H7(OH)5. W jego cząsteczce każdy atom węgla połączony jest z jedną grupą funkcyjną. W temperaturze 22 oC związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Do probówek zawierających ciepłą wodę destylowaną wprowadzono próbki trzech substancji chemicznych – sacharozy, skrobi ziemniaczanej oraz ksylitolu. Zawartością każdego z naczyń energicznie wstrząśnięto i pozostawiono na kilkadziesiąt sekund. Ponieważ wygląd dwóch spośród trzech uzyskanych mieszanin był praktycznie identyczny, wykonano jedynie dwie fotografie, które oznaczono literami A oraz B.
W celu wykazania, że w jednej z probówek znajdowała się skrobia ziemniaczana przeprowadzono doświadczenie chemiczne wybierając jeden spośród odczynników:
HCl(aq), odczynnik Tollensa, płyn Lugola, Br2(c), H2SO4(stężony).
Jedna z poniższych fotografii przedstawia zawartość probówki uzyskaną po wprowadzeniu do niej jednej z wymienionych wyżej substancji.
Napisz nazwę wybranego odczynnika oraz wskaż numer fotografii przedstawiającej naczynie zawierające skrobię przed rozpoczęciem doświadczenia. Nazwa odczynnika: Numer probówki: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone