W wyniku redukcji 11,47 g mieszaniny tlenków PbO i PbO2 wodorem uzyskano 1,26 cm3 wody (warunki normalne). Podczas opisanego eksperymentu przebiegły reakcje chemiczne:
PbO + H2 → Pb + H2O
PbO2 + 2H2 → Pb + 2H2O
Oblicz, w jakim stosunku molowym zmieszane były tlenki przed wykonaniem doświadczenia? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na skalę laboratoryjną tlenek chromu(III) otrzymuje się podczas termicznego rozkładu dwuchromianu(VI) amonu:
(NH4)2Cr2O7 ⟶ Cr2O3 + N2 + 4H2O
Przez 10 sekund w tyglu porcelanowym prażono 12,6 g dwuchromianu(VI) amonu. Po tym czasie reakcję wstrzymano przez gwałtowne schłodzenie zawartości naczynia, a następnie ostrożnie odparowano powstałą wodę. Masa stałej pozostałości wynosiła 9,27 g.
Zaproponuj, co należałoby zrobić, w celu otrzymania 7,6 g tlenku chromu(III) bez jakichkolwiek domieszek pozostałych reagentów, jeśli wyjściowo dysponujemy 12,6 g dwuchromianu(VI) amonu? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Z pojemnika zawierającego 250 g mieszaniny dwóch hydratów: CuSO4 · 3H2O oraz CuSO4 · 5H2O odważono dwie próbki o masie 7,32 g każda. Pierwszą z nich umieszczono w tyglu porcelanowym, a drugą rozłożono równomiernie na ceramicznej płytce wykonanej z tego samego materiału, co tygiel. Obie próbki wprowadzono do pieca i poddano całkowitemu odwodnieniu w temperaturze 170 oC. Po zakończeniu doświadczenia stwierdzono, że masy uzyskanych w obu naczyniach białych substancji stałych stanowiły po 65,6% masy każdej z mieszanin poddanych prażeniu.
Podczas przeprowadzonego eksperymentu stwierdzono, że jedna z próbek szybciej osiągnęła stałą masę.
Określ, która była to próbka? Uzasadnij swoją odpowiedź. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na skalę laboratoryjną tlenek chromu(III) otrzymuje się podczas termicznego rozkładu dwuchromianu(VI) amonu:
(NH4)2Cr2O7 ⟶ Cr2O3 + N2 + 4H2O
Przez 10 sekund w tyglu porcelanowym prażono 12,6 g dwuchromianu(VI) amonu. Po tym czasie reakcję wstrzymano przez gwałtowne schłodzenie zawartości naczynia, a następnie ostrożnie odparowano powstałą wodę. Masa stałej pozostałości wynosiła 9,27 g.
Opisz w kilku zdaniach, w jaki sposób można odzyskać z mieszaniny poreakcyjnej tlenek chromu(III), powstały w warunkach opisanych w informacji wprowadzającej? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na skalę laboratoryjną tlenek chromu(III) otrzymuje się podczas termicznego rozkładu dwuchromianu(VI) amonu:
(NH4)2Cr2O7 ⟶ Cr2O3 + N2 + 4H2O
Przez 10 sekund w tyglu porcelanowym prażono 12,6 g dwuchromianu(VI) amonu. Po tym czasie reakcję wstrzymano przez gwałtowne schłodzenie zawartości naczynia, a następnie ostrożnie odparowano powstałą wodę. Masa stałej pozostałości wynosiła 9,27 g.
Opisz w kilku zdaniach, w jaki sposób można odzyskać pozostały dwuchromian(VI) amonu z powstałej mieszaniny poreakcyjnej, jeśli wiadomo, że związek ten praktycznie nie rozpuszcza się w acetonie? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na pewną ilość azotku magnezu (Mg3N2) podziałano w nadmiarze wodą z dodatkiem kilku kropli alkoholowego roztworu fenoloftaleiny. W opisanych warunkach prowadzonego doświadczenia oprócz wodorotlenku magnezu powstał również bezbarwny gaz o charakterystycznej, drażniącej woni, który zbierano w baloniku. Po zakończeniu reakcji balonik zamknięto, wypuszczono i zaobserwowano jego unoszenie się do góry. Pozostałą w kolbie mieszaninę wyprażono do stałej masy i uzyskano 10 g białej substancji, w której jony magnezowe stanowiły 60% (procenty wagowe).
Napisz równania obu reakcji chemicznych i określ, jaką barwę przyjmie roztwór (faza wodna) uzyskany w wyniku przebiegu pierwszej z nich? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Wiadomo, że w skład próbki piasku o masie 20 g wchodzi dwutlenek krzemu oraz kalcyt – odmiana węglanu wapnia. Zawartość kalcytu bardzo często stanowi nawet 20% masy próbki.
Opisz, jak w sposób doświadczalny można ustalić udział procentowy (procent wagowy) dwutlenku krzemu w podanej masie próbki piasku, jeśli dostępne są dowolne odczynniki nieorganiczne oraz szkło i aparatura laboratoryjna? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W skład proszku do pieczenia wchodzą zwykle dwa związki chemiczne – wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) lub wodorowęglan amonu (tzw. amoniak do pieczenia). W temperaturze wypieku równej 180 ⁰C oba rozkładają się z wydzieleniem gazowych produktów, przy czym podczas rozkładu sody oczyszczonej powstaje dodatkowo związek chemiczny o stałym stanie skupienia, zawierający 43,4% sodu.
Do wypieku 600 g ciasta (1000 hPa) wykorzystano 15 g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.
Który spośród produktów reakcji rozkładu amoniaku do pieczenia pierwszy opuści piekarnik, a który ostatni? Uwzględnij wyłącznie te związki chemiczne, które w warunkach normalnych są gazami. Uzasadnij swoje stanowisko. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W skład proszku do pieczenia wchodzą zwykle dwa związki chemiczne – wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) lub wodorowęglan amonu (tzw. amoniak do pieczenia). W temperaturze wypieku równej 180 oC oba rozkładają się z wydzieleniem gazowych produktów, przy czym podczas rozkładu sody oczyszczonej powstaje dodatkowo związek chemiczny o stałym stanie skupienia, zawierający 43,4% sodu.
Do wypieku 600 g ciasta (1000 hPa) wykorzystano 15 g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.
Napisz równania reakcji chemicznych w wyniku przebiegu których powstały związki chemiczne, które spowodowały spulchnienie ciasta, w zależności od zastosowanego proszku do pieczenia. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone