W trzech nieoznakowanych probówkach znajdowały się rozcieńczone roztwory: mannozy, fruktozy oraz kleiku skrobiowego. W celu ich identyfikacji, do każdego z wymienionych naczyń wprowadzono płyn Lugola, a następnie wodorowęglan sodu i energicznie wstrząśnięto ich zawartością. W jednej z probówek praktycznie natychmiast zaobserwowano zmianę barwy roztworu. W drugiej dopiero po ogrzaniu, a w trzeciej wcale.
Określ, jakie substancje znajdowały się w pierwszej, drugiej oraz trzeciej probówce, jeśli wiadomo, że płyn Lugola został użyty zamiast bromu? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na filmie wytłumaczono jak narysować wzór polimeru na podstawie ulegających polimeryzacji monomerów. Rozważono przypadek z jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla w cząsteczce monomeru oraz przypadek z dwoma takimi wiązaniami chemicznymi.
W filmie przedstawiono możliwe do zaobserwowania zmiany (wraz z komentarzami) podczas działania kilku czynników denaturujących białko jaja kurzego (albuminę). W tym celu wykorzystano następujące odczynniki chemiczne (i nie tylko):
– wodny roztwór CuSO4,
– wodny roztwór FeCl3,
– stężony H2SO4 (96% masowych),
– stężony roztwór NaOH (w postaci ługu sodowego),
– wodny roztwór etanolu (60% masowych),
– formalina (wodny roztwór aldehydu mrówkowego, 30% masowych),
– wysoka temperatura (źródłem ciepła był palnik gazowy).
Film podzielony został na rozdziały. W każdym z nich przedstawiono działanie określonego czynnika ścinającego na białko.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W filmie przedstawiono możliwe do zaobserwowania zmiany (wraz z komentarzami) podczas próby ksantoproteinowej z wykorzystaniem białka jaja kurzego (albuminy). Zastosowano roztwór kwasu azotowego(V) o stężeniu 65% masowych.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W filmie przedstawiono możliwe do zaobserwowania zmiany (wraz z komentarzami) podczas próby biuretowej z wykorzystaniem żelatyny spożywczej.
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Na filmie omówiono, jak rozpoznać cząsteczki chiralne oraz czym jest stereoizomer mezo – wraz z przykładami.
Z filmu dowiesz się jak na podstawie wzoru Hawortha można rozpoznać cukier redukujący oraz nieredukujący.
W filmie omówiony został sposób przekształcania stereoizomeru D-glukozy na przykładzie anomeru β (beta), zarówno dla formy łańcuchowej jak i wzoru Hawortha. Ponadto dowiesz się kiedy mamy do czynienia z anomerem α (alfa) oraz β (beta) monosacharydu w zależności od jego przynależności do szeregu konfiguracyjnego D lub L.