Poniższy wykres ilustruje zmiany rozpuszczalności (g/100 g wody) hydratu o wzorze MgCl2∙6H2O w zależności od temperatury.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Podkreśl wyrażenia w nawiasach tak, aby powstały zdania prawdziwe.
W temperaturze 54 oC procent masowy chlorku magnezu w nasyconym roztworze wynosi około (27 / 37 / 42)% i wartość ta (maleje / rośnie) wraz z obniżaniem temperatury. Uzyskana po krystalizacji zawartość zlewki stanowi układ (jednofazowy / wielofazowy).
W temperaturze 17 oC znajdujący się nad osadem roztwór ma masę (większą / mniejszą) od masy roztworu początkowego i jest układem (heterogenicznym / homogenicznym). Metodą, jaka może zostać wykorzystana do oddzielenia fazy stałej od ciekłej jest (sedymentacja / sączenie).
© dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone