Wartość potencjału redoks półogniwa Pt|Fe2+, Fe3+ zależy od stężenia molowego każdego z jonów (Fe2+ oraz Fe3+) i w temperaturze 25 oC wyraża się zależnością zwaną równaniem Nernsta w postaci:
W wyrażeniu tym Eo to standardowy potencjał redoks półogniwa o wartości 0,771 V, natomiast [Fe3+] oraz [Fe2+] są stężeniami molowymi jonów potencjałotwórczych.
W temperaturze 25 oC zbudowano ogniwo chemiczne z dwóch półogniw Pt|Fe2+, Fe3+. W pierwszym z nich stężenie jonów Fe3+ było takie samo jak stężenie jonów Fe2+ w drugim półogniwie i wynosiło 0,5 mol·dm–3. Stężenia pozostałych jonów potencjałotwórczych w tych półogniwach odpowiadały stężeniu jonów chlorkowych w roztworze HCl o pH = 2.
Oblicz SEM opisanego ogniwa chemicznego w temperaturze 25 oC. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W stanie równowagi (gdy ogniwo chemiczne uległo wyczerpaniu) standardową siłę elektromotoryczną ogniwa w temperaturze 298 K opisuje wyrażenie:
Wielkość K to stała równowagi reakcji redoks przebiegającej podczas pracy ogniwa, natomiast n to liczba moli elektronów wymienionych między utleniaczem i reduktorem.
Na podstawie: K.-H. Lautenschläger i inni, Nowoczesne kompendium chemii, Warszawa 2018.
Oblicz stałą równowagi reakcji w temperaturze 298 K, przebiegającej w pracującym ogniwie zbudowanym z półogniw – cynkowego oraz kadmowego. Rozwiązanie tego zadania dostępne jest nieodpłatnie pod poniższym linkiem: © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W skład proszku do pieczenia wchodzą zwykle dwa związki chemiczne – wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) lub wodorowęglan amonu (tzw. amoniak do pieczenia). W temperaturze wypieku równej 180 oC oba rozkładają się z wydzieleniem gazowych produktów, przy czym podczas rozkładu sody oczyszczonej powstaje dodatkowo związek chemiczny o stałym stanie skupienia, zawierający 43,4% sodu.
Do wypieku 600 g ciasta (1000 hPa) wykorzystano 15 g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.
Jaką objętość będą zajmować poszczególne produkty rozkładu wodorowęglanu amonu w warunkach normalnych oraz w warunkach wypieku ciasta? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Do 27 g wody destylowanej dodano 6 g tlenku potasu i uzupełniono wodą do objętości 150 cm3. Z uzyskanego w ten sposób roztworu pobrano 20 cm3 próbki za pomocą której zobojętniono 40 cm3 roztworu kwasu siarkowego(VI).
Oceń poprawność poniższych zdań wpisując literę „P” (prawda) lub literę „F” (fałsz). 1. Podczas rozcieńczania do objętości 150 cm3 roztworu zawierającego produkt reakcji tlenku potasu z wodą wartość pH roztworu maleje. 2. Próbka roztworu o objętości 20 cm3 pobrana z roztworu o objętości 150 cm3 ma niższą od tego roztworu wartość pH. 3. Produkt reakcji zobojętniania jest solą pochodzącą od dwuprotonowego słabego kwasu i dlatego ulega on hydrolizie kationowej. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W pięciu kolbach miarowych (250 cm3 każda) umieszczono 0,5-molowe, wodne roztwory następujących związków chemicznych:
1) NaOH 2) HCOOH 3) HCl 4) H2SO4 5) NH3
Uszereguj wymienione roztwory według wzrastającego stężenia jonów wodorowych. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Do 150 gramów 10-procentowego wodnego roztworu glukozy wprowadzono porcję tego cukru o masie 30 g i całkowicie rozpuszczono.
Oblicz stężenie procentowe uzyskanego roztworu. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W wodnym roztworze chlorku potasu o stężeniu równym 10% rozpuszczono próbkę tej soli zawierającą 0.2 mola jonów potasu, uzyskując w ten sposób roztwór o stężeniu 15%.
Oblicz masę wyjściowego roztworu chlorku potasu. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W laboratorium dysponowano 280 gramami 20-procentowego wodnego roztworu azotanu(V) srebra.
Oblicz, jaką masę tej soli należy wprowadzić do podanego roztworu, aby po jej rozpuszczeniu uzyskać roztwór o stężeniu 30%? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
W laboratorium dysponowano 280 gramami 20-procentowego wodnego roztworu azotanu(V) srebra.
Oblicz, jaką masę roztworu o stężeniu 50% można uzyskać na drodze odparowania wody z opisanego roztworu? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Gęstość 40% roztworu azotanu(V) srebra w temperaturze 25 OC wynosi 1,48 g/cm3.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Oblicz, jaką masę wody należy odparować, aby ze 150 g podanego w informacji wprowadzającej roztworu otrzymać roztwór 50-procentowy? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Wodny roztwór kwasu azotowego(V) o stężeniu 65% w temperaturze 298 K ma gęstość 1,4 g/cm³.
W jakim stosunku objętościowym należy zmieszać ze sobą 65% roztwór kwasu azotowego(V) z 0,1-molowym roztworem tego kwasu, aby uzyskać roztwór 2-molowy? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Gęstość 40% roztworu azotanu(V) srebra w temperaturze 25 oC wynosi 1,48 g/cm3.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Oblicz, jaką objętość roztworu AgNO3 o stężeniu 3,6 mol·dm–3 należy zmieszać z roztworem tej soli o stężeniu 1 mol·dm–3, w celu uzyskania 1 dm3 roztworu o podanym w informacji wprowadzającej stężeniu? Wynik podaj w centymetrach sześciennych, z dokładnością do cyfry jedności. Przyjmij, że zjawisko kontrakcji praktycznie nie występuje. © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone
Gęstość 40% roztworu azotanu(V) srebra w temperaturze 25 oC wynosi 1,48 g/cm3.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Oblicz, jakie stężenie powinien mieć roztwór AgNO3, aby po zmieszaniu ze 100 g 50% roztworu tej soli uzyskać 0,5 kg roztworu o podanym w informacji wprowadzającej stężeniu? © dr inż. Rafał Szczypiński, wszelkie prawa zastrzeżone